Τα στοιχεία που αποκάλυψε πριν λίγες μέρες το realestatenews.gr για την ελληνική αγορά ακινήτων και κυρίως για την εικόνα του στο εξωτερικό είναι αποκαλυπτικά.
Έγκυρες εφημερίδες με αναγνώστες από ολόκληρο τον κόσμο αποκαλύπτουν ότι ακόμα και οι έλληνες κεφαλαιούχοι απομακρύνονται από την Ελλάδα λόγω της υψηλής φορολογίας της ακίνητης περιουσίας. Αναλύσεις μελετητικών οίκων για τις αποδόσεις των επενδύσεων σε κατοικία κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης καθώς η υπερφορολόγηση και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν ως αποτέλεσμα να κινούνται μεταξύ του -3% και -4% . Την ίδια ώρα που οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη οι έλληνες αποτελούν το 6% των αγοραστών πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο.
Και αυτά είναι μερικά από τα σημάδια του αδιεξόδου που βρίσκεται σήμερα η ελληνική αγορά ακινήτων. Το ερώτημα είναι πότε η ελληνική αγορά θα βγει από το τέλμα. Οι περισσότεροι αναλυτές συνδέουν την απάντηση με το τέλος της ύφεσης. Όμως μάλλον κάνουν λάθος. Η ελληνική αγορά δεν είναι τόσο εξαρτημένη από τον υφεσιακό κύκλο της οικονομίας όσο οι υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού. Αυτό το κατανοεί κανείς αν μελετήσει τα στοιχεία για τις καταθέσεις αλλά και την αναλογία δανείων προς αξία αποθέματος ακινήτων. Ποιό είναι το συμπέρασμα; Στην Ελλάδα υπάρχουν χρήματα και σε αντίθεση με την αγορά των ΗΠΑ εδώ οι τράπεζες έχουν ενυπόθηκο μόλις το 15% του αποθέματος κατοικιών.
Επομένως το πρόβλημα της αγοράς είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης. Από τις εκλογές του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα η ακίνητη περιουσία κινείται σε περιβάλλον διωγμού. Η φορολογία πολλαπλασιάστηκε, οι υποψήφιοι αγοραστές αποτρέπονται καθώς καθημερινά αισθάνονται ότι η ιδιοκτησία χρησιμοποιείται από το κράτος ως επιχείρημα για την διαπόμπευση των ιδιοκτητών. Η ανασφάλεια έχει φθάσει στο ζενίθ από τις "ειδήσεις" που διαρρέουν καθημερινά τα επιτελεία του οικονομικού επιτελείου .Ακόμα και τα μέτρα πολεοδομικού χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν δεν στοχεύουν πουθενά αλλού παρά στο να αδειάσουν τις τσέπες των ιδιοκτητών για να γεμίσουν τα ταμεία του δημοσίου.
Από τις 4 Οκτωβρίου 2009 μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκε και δεν εφαρμόστηκε ούτε ένα μέτρο που να προωθεί την επένδυση σε ακίνητα. Όσο αφορά την προώθηση της αγοράς ακινήτων στο εξωτερικό ούτε λόγος να γίνεται. Ακόμα και η HELLEXPO κατήργησε την έκθεση για την ακίνητη περιουσία που έκανε τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της ΔΕΘ.
Για τους έλληνες , που είναι έξυπνοι άνθρωποι όλα αυτά σημαίνουν ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα απηνή διωγμό στην ακίνητη περιουσία με προφανή στόχο την διοχέτευση της σε λίγους... Για τον λόγο αυτό οι μόνοι που αγοράζουν είναι εκείνοι που θέλουν ένα κεραμίδι για να στεγάσουν την οικογένεια τους αλλά και οι κερδοσκόποι που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προσφέρει το οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδων ελλήνων -μισθωτών και μικροεπιχειρηματιών. και φυσικά η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν πεισθούν ότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται από την εκλεγμένη Κυβέρνηση αυτού του τόπου ως κολάσιμη πράξη.
Για να γίνει αυτό η ΔΕΘ προσφέρει την δυνατότητα στον κ. Παπανδρέου να δείξει ότι η πολιτική της εξόντωσης που ακολουθεί δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης και ότι οι επενδύσεις στη κατοικία εξακολουθούν να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Και αυτό μπορεί να το πετύχει ανακοινώνοντας κίνητρα, επενδύσεις σε υποδομές αλλά και -το κυριότερο- μέτρα για όλες τις εκκρεμότητες που φρενάρουν την αγορά ακινήτων. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα το κάνει.
Όχι γιατί δεν το τολμά-εδώ έχει υπογράψει το μνημόνιο-αλλά γιατί δεν πιστεύει στην αγορά ακινήτων η οποία πάει κόντρα στις ιδεοληψίες του περί πράσινης ανάπτυξης και οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τα ...μπαλκόνια αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν προσφέρει στο τόπο ούτε μία θέση εργασίας. Όμως , σε πείσμα των πολιτικών βουλήσεων η ελληνική αγορά ακινήτων όχι μόνο επιβιώνει αλλά και μεγεθύνεται απλώς θα χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω ...