Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο μικροσκόπιο και η Αττική Οδός

Η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης δεν περιλαμβάνει μόνο τους υπό κατασκευή οδικούς άξονες, αλλά και τις παραχωρήσεις α' γενιάς, όπως η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο, δήλωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης.Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠαΣοΚ κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου σχετικά με τη μείωση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει «ένα εξειδικευμένο σχέδιο ανά παραχώρηση, προκειμένου να καλέσουμε τους παραχωρησιούχους για διαπραγμάτευση» υπογραμμίζοντας ότι θα κληθούν τόσο η Γέφυρα όσο και η Αττική Οδός στις συζητήσεις.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το υπουργείο έχει θέσει έξι στόχους τόσο για τα ολοκληρωμένα όσο και για τα εν εξελίξει έργα παραχώρησης, όπως:

 

- Τη δημιουργία ενός πανελλαδικού, υβριδικού, αναλογικού συστήματος διοδίων

- Τη μείωση των διοδίων

- Τη χρήση δεικτών για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τη μεθοδολογία ορισμού της τιμής των διοδίων

- Τις ελεύθερες διελεύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών, όπως τα ΑμεΑ

- Τη δωρεάν διέλευση εντός των γεωγραφικών ορίων ενός δήμου

- Τη θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού δωρεάν διελεύσεων ανά μήνα για μόνιμους κατοίκους προκειμένου να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία τους.

 

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι πολύ εύκολη ιστορία» παραδέχθηκε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος σημείωσε ότι εάν θέλουν οι παραχωρησιούχοι να υπάρξει μία «πραγματικά βιώσιμη κατάσταση, θα ανταποκριθούν στο μοντέλο που θα δώσει το υπουργείο».

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν ζητεί μείωση διοδίων με αντάλλαγμα την αύξηση του χρόνου παραχώρησης, αλλά τη χρήση μεταβλητών δεδομένων, προκειμένου εάν αυξάνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος και τα έσοδα, να μειώνεται αντίστοιχα η περίοδος παραχώρησης και το αντίστροφο.

 

Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την απόδοση των κεφαλαίων (IRR) των παραχωρησιούχων, είπε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι μεταβλητό και να προσαρμόζεται στις οικονομικές εξελίξεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki