Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κίνδυνος να χαθούν περιουσίες

Nέα βάρη στις πλάτες των πολιτών φέρνουν οι ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο καθώς, με δεδομένα τα προβλήματα στην κτηματογράφηση εκατομμυρίων ιδιοκτησιών, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα οδηγεί σε επικοινωνιακού χαρακτήρα περαίωση, αφήνοντας όμως τεράστιες «ουρές» για τους ιδιοκτήτες αλλά και «παράθυρα» για όσους διεκδικούν εκτάσεις από το Δημόσιο.

 

Το νομοσχέδιο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, αλλά βασικά σημεία του παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κτηματολογίου, Γιώργο Στύλιο.

 

Η διαδικασία της κτηματογράφησης καθυστερεί δραματικά, ενώ εκατομμύρια ακίνητα κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Στη φάση εκείνη, η κυβέρνηση είχε μόλις αποσύρει διάταξη που προσπαθούσε να επιταχύνει, μεταθέτοντας το βάρος των ενστάσεων στους μελετητές του Κτηματολογίου που καλούνταν να πάρουν την ευθύνη για να αποφανθούν εάν έχει δίκιο ή όχι ο κάθε ιδιοκτήτης στις αντιρρήσεις του.

 

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι μελετητές που ετοίμαζαν έως τώρα τους κτηματολογικούς χάρτες μπαίνουν στην άκρη. Οπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των επιτροπών που εξετάζουν τις αντιρρήσεις αλλά και τα πρόδηλα σφάλματα. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί νωρίτερα «κατά τουλάχιστον δύο χρόνια». Ομως, θα παραμείνουν ως «ουρές» εκατομμύρια υποθέσεων με αντίθετες απόψεις από πλευράς ιδιοκτητών. Μάλιστα, «στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα». Τι θα σημαίνει αυτό όμως για κάποιον που θέλει να κάνει μια μεταβίβαση; Θα αναλαμβάνει ο αγοραστής τις εκκρεμότητες αυτές;

 

 

Προκειμένου η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι αυτό δεν είναι σοβαρό ζήτημα, αναφέρει ότι το 98% των ακινήτων μπορούν να καταχωρισθούν στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες διαδικασίες. Αυτό το δεδομένο όμως φαίνεται πως αφορά τις περιοχές που έχουν έως τώρα κτηματογραφηθεί, δηλαδή κυρίως μεγάλες πόλεις. Αντίθετα, με το πρόγραμμα που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη (ΚΤΙΜΑ-16), το οποίο αφορά 16 εκατομμύρια ιδιοκτησίες σε απομακρυσμένες περιοχές, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα, πολλά ακίνητα είναι εγκαταλελειμμένα ή άλλα εμπλέκονται σε θέματα δασικού χαρακτήρα.

 

Οι δασικοί χάρτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναθεώρηση και η κυβέρνηση δίνει απανωτές παρατάσεις προκειμένου να εξετάσει εκείνη τα σφάλματα που οδήγησαν στο να κηρυχτούν τεράστιες εκτάσεις δασικές (σε ποσοστό άνω του 60% στην Κρήτη και άλλα νησιά). Τι θα συμβεί λοιπόν εάν το Κτηματολόγιο «κλείσει» εσπευσμένα σε αυτές τις περιοχές χωρίς οι επιτροπές να έχουν αποφανθεί για τον χαρακτήρα των ακινήτων; Εδώ τη λύση, κατά την κυβέρνηση, θα δώσουν δύο παράγοντες:

 

● Ιδιώτες διαπιστευμένοι μηχανικοί, οι οποίοι θα αναλάβουν, μαζί με το ΤΕΕ, να υποστηρίξουν το Κτηματολόγιο στις ενημερώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων.

 

● Μια νέα διαδικασία που προκαλεί πολλές συζητήσεις για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οπως αναφέρεται, τα ακίνητα αυτά θα εξετάζονται ως «πρόδηλα σφάλματα», ενώ έως τώρα, όπως αναφέρουν μηχανικοί, εξετάζονταν σε επίπεδο ενστάσεων. Μάλιστα, εφόσον κάποιος προβάλει αντιρρήσεις για ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη», το Δημόσιο πρέπει να απαντήσει εντός 60 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται δεδομένη η «σιωπηρή» συναίνεση του Δημοσίου, ενώ στο ισχύον πλαίσιο χρειάζεται η ρητή συναίνεση, η οποία όμως μπορεί να προκύψει μετά από χρόνια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki