Ελλάδα και ΗΠΑ:Δύο μοντέλα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά κατοικίας
Πέμπτη, 14 Ιανουάριος 2010 23:52
Με ευκαιρία της ανακοίνωσης του προγράμματος σταθερότητας το www.realestatenews.gr θέλωντας να συμβάλλει στο δημιουργικό διάλογο κατέγραψε την πολιτική για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα δικά σας...
ΗΠΑ
Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αμέσως μετά την εμφάνιση της κρίσης προχώρησε σε συνδυασμένες κινήσεις για την ενίσχυση της ζήτησης για αγορά κατοικίας. Κορυφαία παρέμβαση ήταν η παροχή φορλογικών κινήτρων τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των πωλήσεων στην διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Απο την άλλη πλευρά και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε συνδυασμένες κινήσεις για την στήριξη της στεγαστικής πίστης με την παροχή ρευστότητας. Και αυτό επετεύχθει με την αγορά ομολογων. Συγκεκριμένα η FED χρησιμοποίησε και το πρόγραμμά της για την αγορά μακροπρόθεσμων τίτλων του ιδιωτικού τομέα το οποίο προβλέπει ανώτατο ποσό αγορών ύψους 1,75 τρις. Από αυτό ήδη η FED αγόρασε 160 δις ομολογιακών εκδόσεων των Freddie Mac και Fannie Mae και περίπου $ 1,0 τρις τιτλοποιημένα ομόλογα τραπεζών καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια. Το θέμα είναι τι θα γίνει με την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αν αυτή η μεγάλη συμβολή της FED σταματήσει ή αντιστραφεί.
ΕΛΛΑΔΑ
Η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την φορολογία στη ακίνητη περιουσία τόσο για την κτήση όσο και για την διατήρηση της. Παράλληλα προχωρά και στην αύξηση της φορολόγης των εξωχώριων εταιριών οι οποίοι για τους καλά γνωρίζοντες ήταν τα οχήματα που χρησιμοποίησαν κυρίως εφοπλιστικά κεφάλαια για αγορές επεγγελματικών ακινήτων και γης πραγματοποιώντας σημαντικές εισαγωγές συναλλάγματος. Τέλος , εμμέσως προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις δαπάνες συντήρησης και αγοράς κατοικιών ως τεκμήρια για τον υπολογισμό τη φορολογίας εισοδήματος ενώ περικόπτει και το αφορολόγητο για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.