Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Απο την σεισάχθεια στους πλειστηριασμούς

Τελικά η Κυβέρνηση Τσίπρα  περπάτησε στα "μονοπάτια" Δένδια, Χατζηδάκη και ανοίγει το δρόμο στους πλειστηριασμούς και στην πώληση "κόκκινων" δανείων στα "κοράκια", όπως χαρακτήριζε προεκλογικά τα funds που αγοράζουν δάνεια. Στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών ακολούθησε την ίδια ακριβώς τακτική με τους προκατόχους της, με τους ´Ελληνες υπουργούς να αποδέχονται τους πλειστηριασμούς και απλώς να διαπραγματεύονται κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες κατα την άποψή τους θα καταστήσουν τον πολιτικό χειρισμό του θέματος διαχειρίσιμο.

 

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η στροφή(;) της Κυβέρνησης, παραθέτουμε παρακάτω τις εξαγγελίες για το θέμα αυτό στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα είχε εξαγγελθεί :

«Νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Η «νέα σεισάχθεια», όπως αναφέρονταν, θα περιελάμβανε κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη. Παράλληλα είχε εξαγγελθεί ότι θα συσταθεί ένας δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών, ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.


Δεν θα πρέπει επίσης να αγνοηθεί η νομοθετική ρύθμιση που είχε κατατεθεί στην Βουλή, για την επ' αόριστον παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως 350.000 €, καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.

Εύκολα μπορεί να συγκρίνει κανείς την απόσταση που χωρίζει αυτών που υποσχόνταν και εκείνων που συμφώνησε με τους δανειστές. Ετσι, η  συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για όσους υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την κατηγοριοποίηση των οφειλετών στεγαστικών δανείων σε δύο κατηγορίας. Σε αυτούς που κατατάσσονται στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτούς που ανήκουν στη «μεσαία» τάξη.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια.

Η συγκεκριμένη κατηγορία προστατεύεται πλήρως από τον πλειστηριασμό. Τα δε δάνεια της κατηγορίας αντιπροσωπεύουν το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων, δηλαδή 100.000 στεγαστικά. Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας η κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων, που δεν μπορούν να μπορούν να καλύψουν τη δόση.

Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία είναι πιο αυστηρά, με στόχο να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς «μπαταχτσήδες» όπως επισημαίνουν τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, το 33% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Για αυτό το 33%, λοιπόν, η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημά του που αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ και εισόδημα έως 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ένα ζευγάρι.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αυτής της κατηγορίας θα έχει διάρκεια μια τριετία, έως το 2018, και τα εισοδηματικά κριτήρια βασίζονται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες υπολογίζονται με συντελεστή 1,7 σταθερό για μια τριετία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται στα 1,2 εκατομμύρια εκ των οποίων 400.013 είναι «κόκκινα». Από αυτούς 170.000 δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πόσα από έχουν υπαχθεί και πόσα έχουν απορριφθεί.

Εντυπωσιακή τέλος είναι η ομοιότητα (;) των επιχειρημάτων των κκ Τσακαλώτου, Σταθάκη με εκείνα των κκ Δένδια, Χατζηδάκη καθώς επίσης των εξαγγελιών του Ζαπείου με εκείνες της Θεσσαλονίκης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki