Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

25οι στην ποιότητα ζωής

Η χώρα μας, παρά τα προβλήματα στην οικονομία, φαίνεται να κάνει μερικά βήματα μπροστά και να βρίσκεται στις 25 πρώτες θέσεις του σχετικού δείκτη, όταν το 2010 καταλάμβανε την 28η θέση σε σύνολο 194 χωρών. Παρά το γεγονός ότι η μέτρηση της… «ποιότητας» που μπορεί να έχει η ποιότητα ζωής σε μια χώρα είναι υποκειμενική, εντούτοις έχουν επιλεγεί ορισμένα χαρακτηριστικά που δίνουν το στίγμα της εποχής. Οι κατηγορίες όπου στηρίχθηκαν οι ερευνητές για να συντάξουν το δείκτη της ποιότητας ζωής για το 2011 είναι: Κόστος ζωής, Πολιτισμός, Οικονομία, Περιβάλλον, Ελευθερία, Υγεία, Υποδομής, Ασφάλεια – Κίνδυνος, Κλίμα.

Οι μετρήσεις στηρίχθηκαν σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ΟΗΕ, του Economist κ.λπ. Αναλύοντας κανείς την έρευνα διαπιστώσει ότι είναι πολύ δύσκολο να «ποσοτικοποιηθεί» η ποιότητας ζωής και να βαθμολογηθεί με άριστα το 100. Ποιότητα ζωής σημαίνει άλλο για τον κάτοικο στην Ελλάδα κι άλλο στη Ζιμπάμπουε. Όπως αναφέρεται στην σχετική έρευνα, η οικονομία για κάποιους πολίτες μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα από μια… τέλεια εκτέλεση ενός ταγκό και την ευχαρίστηση που προσφέρει. Επίσης, είναι πιο σημαντικό για κάποιον να ξυπνά σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα παρά το κόστος ζωής που μπορεί να παίζει ρόλο π.χ. σε μια αφρικανική χώρα. Η έρευνα έγινε με βαθμολόγηση από το 0 (για τις χειρότερες επιδόσεις) μέχρι το 100 (για το άριστα). Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει κάνει ορισμένα θετικά βήματα από πέρυσι ενώ σε άλλα είναι σε χειρότερη κατάσταση. Στο κόστος ζωής η βαθμολογία είναι λίγο πάνω από τη βάση (59) από 52 που ήταν πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι έχουν υποχωρήσει κάπως οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Στον πολιτισμό και τον ελεύθερο χρόνο η Ελλάδα εντυπωσιάζει φέτος καθώς βαθμολογείται με 94 (64 το 2010). Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται στην οικονομία (58 ο βαθμός) αλλά πέφτει δραματικά το σκορ στο περιβάλλον. Από 70 που δόθηκε χθες το 2011 θα είναι στο 47. Υψηλή όπως και πέρυσι (92) η βαθμολογία στην ελευθερία και κάπως καλύτερα στην Υγεία (93 φέτος από 84 το 2010). Ως προς τις υποδομές η Ελλάδα πάσχει αφού από 64 που πήρε πέρυσι, το 2011 πέφτει ακριβώς στη βάση (50). Ικανοποίηση για το βαθμό που βάζουν οι ξένοι στη χώρα μας ως προς τον κίνδυνο και την ασφάλεια. Φέτος το σκορ είναι 96, ωστόσο, πέρυσι είχε πάρει άριστα 100.

Τέλος, ως προς το κλίμα η βαθμολογία είναι στο 81 από 79 πέρυσι και το τελικό σκορ στους 71 βαθμούς από 72 πέρυσι. Η Ελλάδα του Μνημονίου, λοιπόν, έχει μια καλή ποιότητα ζωής με άριστα το 100, ωστόσο, απαιτούνται πολλές βελτιώσεις κυρίως ως προς το κόστος ζωής που είναι υψηλό, τις υποδομές που είναι κάκιστες και την οικονομία για την οποία η βαθμολογία εξάγεται από το ΑΕΠ, το συνολικό χρέος, το έλλειμμα κ.λπ. Η χώρα υπολείπεται δραματικά προηγμένων χωρών και οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιαπωνία ή οργανωμένων κοινωνιών, πανέμορφων και ήρεμων περιοχών ιδανικών για να ζει κανείς όπως το Μονακό, η Μάλτα, η Ανδόρα, η Δανία κ.λπ. Ωστόσο, η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα των πολλών προβλημάτων είναι συντριπτικά ανώτερη από χώρες όπως η Φινλανδία, η Βραζιλία, η Κύπρος, η Βερμούδα, τα νησιά Καιμάν και η γειτονική Τουρκία που παίρνει μόλις 61 βαθμούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο σχετικός πίνακας λαμβάνεται υπόψη από πολλές εταιρείες, υπαλλήλους, τουρίστες και συνταξιούχους που θέλουν να επισκεφτούν μια χώρα και να γνωρίσουν από κοντά την ποιότητα ζωής της. Γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει βήμα για βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό με στοχευμένες κινήσεις όπως π.χ. η δημιουργία καλύτερων υποδομών, όπως, δρόμοι, αεροδρόμια, μετακινήσεις με μέσα μεταφοράς, ξενοδοχεία κ.λπ. Αναφορικά με τις «πρωταθλήτριες» κόσμου ως προς την ποιότητα ζωής, για φέτος στην κορυφή βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με τελικό σκορ 86. Πέρυσι την πρωτιά κατείχε η Γαλλία με βαθμό 82 ενώ οι ΗΠΑ ήταν στην 7η θέση. Για το 2011 ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, η Μάλτα, η Γαλλία και το Μονακό στην πρώτη πεντάδα. Για τις ΗΠΑ η πρωτιά επιτυγχάνεται κυρίως από τη βελτίωση της οικονομίας (βαθμός 100) αλλά και από το άριστα σε ελευθερία και υποδομές. Και πάλι, όμως, τις τελικές θέσεις καθορίζουν σειρά παραγόντων και οι υποκειμενικές γνώμες για το τι αρέσει στον καθένα. Για παράδειγμα την πρωτιά με βαθμό 100 στην κατηγορία «κλίμα» έχουν η Μάλτα που είναι τρίτη στο σύνολο και η… Ζιμπάμπουε που είναι στην 181η θέση. Αναφορικά με τους ουραγούς, τις χώρες δηλαδή με τη χειρότερη ποιότητα ζωής αυτές είναι η Σομαλία, το Τσαντ, η Υεμένη, το Σουδάν και η Ανγκόλα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki