Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στεγαστικά : Η βόμβα ενεργοποιήθηκε

Ο «δρόμος» της αγοράς ακινήτων τα επόμενα χρόνια είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ή με τσουκνίδες; και ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία ώστε να αποσοβηθεί μία κρίση; Όσο τετριμμένα και αν ακούγονται τα ερωτήματα αυτά εντούτοις δεν παύουν να είναι επίκαιρα και κυρίως να καθορίζουν, από τις απαντήσεις τους, τη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων ελλήνων. Όσο καθαρά και αν διατυπώνονται τόσο πολύπλοκη είναι η απάντηση τους καθώς :

-Ο λόγος των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των στεγαστικών δανείων διατηρείται σε σχετικά υψηλό επίπεδο το οποίο μάλιστα ανεβαίνει.Με απλά λόγια επισημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο και στο μέλλον ο αριθμός τους θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

-Η αύξηση του δανεισμού σε δολάρια και ελβετικά φράγκα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος εξυπηρέτησης λόγω της ανατίμησης της ισοτιμίας τους σε σχέση με το ευρώ με αποτέλεσμα κάποιοι δανειολήπτες να σπεύδουν πάλι στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Με απλά λόγια έχουν μπει οι βάσεις για την δημιουργία μίας νέας πολυπληθούς ομάδας υπερχρεωμένων νοικοκυριών η οποία μπορεί αν –και όταν- βρεθεί σε αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της να αποτελέσει μία πηγή κινδύνων για την ισορροπία του επιπέδου τιμών και κατά επέκταση της ίδιας της αγοράς. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα : η μεγαλύτερη νάρκη στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι όχι τόσο οι αντικειμενικές της συνθήκες όσο η «συμπεριφορά» των δανειοληπτών στα επόμενα χρόνια η οποία μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά την πορεία και τις προοπτικές της. Δηλαδή μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς από υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ή σε σταθεροποίηση της αν τα πιστωτικά ιδρύματα ,η κεντρική τράπεζα αλλά και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες συνειδητοποιήσουν ότι η πιστωτική ασφυξία δεν είναι πρόβλημα αριθμητικό αλλά κατά εξοχή πολιτικό.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki