Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Λιγότερα απο 20.000 στεγαστικά δάνεια φέτος

spiti-me-sxedioΗ κρίση της αγοράς ακινήτων στην διάρκεια της δεκαετίας του '80 χαρακτηρίστηκε από την υπερβάλλουσα προσφορά η οποία, σύμφωνα με μελέτη της PROPERTY LTD για την αγορά κατοικίας την περίοδο 1980-2010 προκλήθηκε απο τις αρνητικές προσδοκίες .Την περίοδο αυτή η ζήτηση υπόβοσκε αφού η χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων γίνονταν κυρίως απο τις αποταμιεύσεις. Στην σημερινή κρίση η κατάσταση είναι εντελώς διαφοροποιημένη όσο αφορά στην χρηματοδότηση αφού πλεόν στο παιγνίδι της αγοράς κομβικό ρόλο έχει το τραπεζικό σύστημα. Για πολλούς μάλιστα για την σημερινή κατάσταση της αγοράς ακινήτων σημαντικό ποσοστό ευθύνης έχουν οι τραπεζες οι οποίες για περισσότερους απο 15 μήνες έχουν κατεβάσει "ρολα".
Ανεξάρτητοι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο επόμενο εννεάμηνο η στάση του τραπεζικού συστήματος στην χρηματοδότηση της στεγαστικής πίστης όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιωθεί αλλά και να επιδεινωθεί. "Ο φόβος των υψηλών επισφαλειών είναι ο κύριος παράγοντας που το τραπεζικό σύστημα εμαφανίζεται απρόθυμο να χρηματοδοτήσει την αγορά κινήτων καθώς το ποσοστο των επισφαλειών εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 10% έως το τέλος του χρόνου αν δεν μεταβληθούν οι σημερινές συνθήκεσ στην οικονομία", επισημαίνεται χρακτηριστικά σε σημείωμα-ανάλυση των προοπτικών της στεγαστικής πίστης για το 2010.
Αν και οι τραπεζίτες προτιμούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν εντούτοις όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπερασμα ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα  είναι χαμηλότερος απο το 2009. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο η πιστωτική επέκταση να είναι φέτος αρνητική με τις εκταμιεύσεις των στεγαστικών δανείων να ειναι χαμηλότερες απο 4,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει με δεδομένο ότι το μέσο ποσό του στεγαστικού δανείου κινείται στα επίπεδα των 150.000 ευρώ ότι θα χορηγηθούν λιγότερα απο 30.000 δάνεια , στην καλύτερη περίπτωση. Αν συνυπολογιστεί ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και τα στεγαστικά δάνεια αλλά και εκείνα που χορηγούνται για "εικονικές" μεταβοβάσεις στα πλαίσια αντιμετώπισης άλλων οικονομικών αναγκών του δανειολήπτη τότε τα δάνεια που θα αφορούν σε πρραγματικές αγορές θα είναι ,πολύ πιθανόν , λιγότερα και απο τις 20.000.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki