Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μπάζει η ρύθμιση για τα κενά ακίνητα

Επανεξέταση της ρύθμισης για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, ώστε - σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση του «Συνήγορου του Πολίτη» - η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού να ισχύει ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης στον οικείο ΟΤΑ. Παράλληλα ζητά εξάμηνη παράταση της προθεσμίας δήλωσης των κενών στους ΟΤΑ, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία λήγει την επόμενη Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, καθώς τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δεν έχει ενημερωθεί για την υποχρέωση αυτή και κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ακόμη ότι η λύση του προβλήματος θα ήταν να γνωστοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ στον οικείο ΟΤΑ η διακοπή της ηλεκτροδότησης, ώστε η απαλλαγή να ισχύει αυτόματα.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

 

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

 

Μαζί με τις ευχές μας για το νέο έτος, θέτουμε υπόψη σας τα εξής προβλήματα αρμοδιότητάς σας, που σχετίζονται με τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού των Δήμων της Χώρας:

 

 

 

*ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ. Λήγει την Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019, η εξάμηνη προθεσμία του άρθρου 222 του Ν. 4555/2018 που έχουν οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν ώστε να απαλλαγούν από  χρέωση αναδρομικών, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος. Σχετικά με το ακανθώδες αυτό ζήτημα που φέρνει σε απόγνωση τους πολίτες, σας ζητούμε:

 

1.       Να επανεξεταστεί το όλο θέμα και να επανέλθει η προισχύσασα ρύθμιση του άρθρου 5 παρ. 1 του Νόμου  3345/2005, με σαφές το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να απαλλάσσονται από τη χρέωση αυτή ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης στον οικείο ΟΤΑ, όπως αναφερόταν και στην γνωστή πρόσφατη με αριθμό 23504/2017 σύμφωνη γνωμοδότηση του «Συνήγορου του Πολίτη». Αλλωστε η γνωστοποίηση της διακοπής του ρεύματος πρέπει να γίνεται αυτομάτως από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον οικείο ΟΤΑ μετά τη διακοπή του ρεύματος, και εκεί βρίσκεται η αιτία του προβλήματος!

 

2.       Να δοθεί εξάμηνη παράταση στην προθεσμία δήλωσης, μέχρι να ρυθμιστεί ως ανωτέρω, καθόσον ένας τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δεν έχει ενημερωθεί για την υποχρέωση αυτή και κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με χρεώσεις δημοτικών τελών που αδυνατεί να τις καταβάλει, όταν ζητήσει πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ, όσοι δε επιχειρούν να υποβάλλουν τη δήλωση αυτή αντιμετωπίζουν τεράστια γραφειοκρατία και ουρές στον ΔΕΔΔΗΕ και τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.

 

3.       Να προστεθούν στη ρύθμιση αυτή και τα ακίνητα τα οποία ουδέποτε ρευματοδοτήθηκαν, διότι αδίκως εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση αυτή.

 

 

 

*ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ. Οι ιδιοκτήτες προσφάτως νομιμοποιημένων πρόσθετων χώρων ακινήτων, φοβούνται και δεν προσέρχονται για να τους δηλώσουν οικειοθελώς στους ΟΤΑ, για να αποφύγουν την αυτόματη επιβολή βαρύτατων αναδρομικών δημοτικών τελών από την 8.8.2013 (άρθρο 105 παρ. 4 του ν. 4495/2017).

 

Για αυτό ζητούμε να γίνει αυτόματη χρέωση των επιπλέον αναλογούντων δημοτικών τελών στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, είτε αυτεπαγγέλτως μέσω αποστολής των στοιχείων υπαγωγής από το ΤΕΕ προς τους ΟΤΑ, είτε με προθεσμία οικειοθελούς δήλωσής τους από τους πολίτες χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, και βεβαίως χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες τους για το θέμα αυτό!

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki