Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στεγαστικό δάνειο; Όχι , ευχαριστώ

Σε ένα πρωτοφανή για την τελευταία δεκαετία κλοιό ρευστότητας βρίσκεται η αγορά ακινήτων. Τραπεζίτες, σε συζητήσεις τους ανέφεραν ότι τα δάνεια που χορηγούνται για την αγορά ή την κατασκευή σπιτιών είναι κατά 80% λιγότερα σε σύγκριση με το 2009 και σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά για τον επόμενο δωδεκάμηνο οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων δεν θα ξεπερνούν το 10% εκείνων που χορηγήθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά.

«Τα επίσημα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση που εμφανίζουν μείωση περι το 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο χρόνο δεν αποδίδουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εμφανίζονται ως νέα δάνεια είναι αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων . Τα στεγαστικά δάνεια που προορίζονται για αγορές είναι ελάχιστα αφού και οι τράπεζες είναι απρόθυμες και οι υποψήφιοι δανειολήπτες είναι αρνητικοί στο να πάρουν δάνειο με τους όρους που χορηγείται. Για παράδειγμα, οι εκτιμήσεις για την αξία ουσιαστικά προεξοφλούν μία νέα πτώση των τιμών με αποτέλεσμα να υπολείπονται έως και 30% από τις σημερινές εμπορικές αξίες. Με δεδομένο ότι χρηματοδοτείται έως το 75% της αξίας , όπως προκύπτει από την εκτίμηση , στην πραγματικότητα ο υποψήφιος δανειολήπτης θα πρέπει να καλύψει το 40—50% της αξίας του ακινήτου με δικά του χρήματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δώσει πρόσθετες εγγυήσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά περιγράφοντας με το τρόπο αυτό τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή δεν χειροτερέψει το επόμενο δωδεκάμηνο.

«Η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες είναι περιορισμένη και αυτή διοχετεύεται κυρίως στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Η στεγαστική πίστη, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει για το σύνολο σχεδόν του πιστωτικού συστήματος της χώρας. Η αγωνία μας σήμερα είναι να βρούμε ρευστότητα για εμάς τους ίδιους », έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος τραπεζίτης και συμπλήρωνε : « με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε τις τράπεζες σε …διαχειριστές σπιτιών.»

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki