Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στεγαστικά : Υπόθεση για λίγους

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν πέσει σε επίπεδα που πολλοί σχολιαστές θεωρούν τα χαρακτηρίζουν ως τα χαμηλότερα εδώ και δεκαετίες. Οι παλαιότεροι σίγουρα δεν έχουν ξεχάσει την δεκαετία του ΄80 με τα επιτόκια της στεγαστικής πίστης να αγγίζουν το 30%. Αυτό όμως είναι μία εικονική πραγματικότητα αφού ο μέσος έλληνας δεν έχει πρόσβαση στα χρήματα των τραπεζών.

Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων που προορίζονται για αγορά σπιτιού είναι στο 15% σε σύγκριση με το 2005 και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον θα επιδεινωθεί.

«Το πρόβλημα δεν είναι τα επιτόκια αλλά τα δάνεια. Η υπόθεση μοιάζει με κάποιον που κοιτά πίσω από τα ρολά ενός κλειστού μανάβικου πορτοκάλια που πωλούνται σχεδόν τσάμπα. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα αποκτήσει γιατί το μανάβικο είναι κλειστό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα στεγαστικά δάνεια. Μπορεί να είναι φθηνά αλλά οι τράπεζες έχουν κλείσει τα γκισέ τους.» έλεγε πριν λίγες μέρες πανεπιστημιακός σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην στεγαστική πίστη. Όλα δείχνουν ότι η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο δημόσιο χρέος με περισσότερα από 100 δις και υπάρχει μία σημαντική διαροή καταθέσεων που με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να ανατρέπεται, αφού το σύστημα ζεί από την ρευστότητα της ΕΚΤ. Η πραγματικότητα αυτή δεν θα αλλάξει άμεσα και αυτό σημαίνει ότι οι χορηγήσεις θα συμπιεστούν ακόμα περισσότερο.

Αλλά ακόμα και αν –πράγμα πολύ δύσκολο- η κατάσταση αυτή ανατραπεί όλα τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν θα είναι δυσμενή για εκείνο που θέλει στεγαστικό δάνειο. Ήδη περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που βρίσονται στις λίστες της ανεργίας θα αργήσουν πολύ να αποκτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης , η πιστωτική αξιολόγηση των υποψήφιων αγοραστών θα αποκλείσει πολλούς από το τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι ημέρες που οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου θα αργήσουν πολύ να επιστρέψουν.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι ακόμα και αν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας αρκετά εκατομμύρια ελλήνων θα κοιτούν τις τράπεζες έξω από τις βιτρίνες τους ενώ και αυτοί που θα μπορούσαν να μπούν μέσα θα αντιμετωπίζουν τις αυστηρές προδιαγραφές που θα τους αποκλείουν λόγω δικής τους οικονομικής αδυναμίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki