Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ρυθμίσεις για τα στεγαστικά

Τα στεγαστικά δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο και της πολιτικής ρυθμίσεων, που θα κάνουν οι τράπεζες το 2011. Τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι εάν η δόση ενός δανείου μειωθεί στο μισό, ο πελάτης διευκολύνεται στην αποπληρωμή του και γίνεται ενήμερος, επιτρέποντας τελικώς και στην τράπεζα να εισπράξει την απαίτησή της και να αποφύγει τη διαγραφή του δανείου. Το 2010 οι τράπεζες ρύθμισαν 250.000 δάνεια νοικοκυριών, ενώ το ύψος των οφειλών των φυσικών προσώπων που έχουν ρυθμιστεί υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, μέσα από προγράμματα για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι άνεργοι. Αυτό θα επιταχυνθεί καθώς σε τροχιά ανόδου των επιτοκίων τους μπαίνουν παλιά και νέα στεγαστικά δάνεια το 2011. Ήδη οι μεγάλες τράπεζες αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής τους αυξάνοντας μέχρι και μισή ποσοστιαία μονάδα τα κυμαινόμενα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων. Αναμένεται όμως και νέα αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της χρονιάς λόγω της διαφαινόμενης ανόδου του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor.

Στην Ελλάδα μεγάλο μέρος της δεξαμενής των 80 δισ. ευρώ, που είναι τα στεγαστικά δάνεια, είναι συνδεδεμένο με το euribor και επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει κινηθεί εκ νέου ανοδικά, μέχρι το 1,087%. Σημειώνεται ότι σημαντικό είναι επίσης και το μέρος των δανείων που έχουν ως βάση αναφοράς το επιτόκιο της ΕΚΤ, δηλαδή το 1%, το οποίο επίσης αναμένεται να κινηθεί ανοδικά εντός της χρονιάς.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος των επισφαλειών στη στεγαστική πίστη το 2010 στο 9%, δηλαδή στεγαστικά δάνεια 7 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται. Ο δείκτης καθυστερούμενων δανείων ενδέχεται να βαίνει αυξανόμενος ίσως και ολόκληρο το 2011, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι τι γίνεται με τις νέες καθυστερήσεις, καθώς στοιχεία ορισμένων τραπεζών δείχνουν να μειώνονται ανά τρίμηνο

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki