Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ : Αλλα λένε και άλλα κάνουν

Οι τραπεζίτες χθες δεσμεύτηκαν ότι θα επιταχύνουν τις χορηγήσεις δανείων μηδε των στεγαστικών εξαιρουμένων γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναθέρμανση της ζήτησης. Όλα θα ήταν ευοιωνα αν οι δεσμεύσεις αυτές εξέφραζαν τις πραγματικές τους προθέσεις. Τα δάνεια που θα χορηγήσουν μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι στην καλύτερη περίπτωση όσα την προηγούμενη χρονιά και στην χειρότερη 1-1,5% λιγότερα και αυτό γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν όχι μόνο το ρίσκο της χρηματοδότησης αλλά κυρίως το κίνδυνο της έλλειψης κεφαλαίων όταν μάλιστα ολόκληρος ο μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων τους βασίζεται στην ΕΚΤ. Το σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά ότι εκείνοι που βασίζουν τις προβλέψεις τους για σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων στην επιτάχυνση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων μάλλον θα απογοητευθούν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι τράπεζες "ταμπουρωμές" πίσω απο το γράμμα του νόμου για τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδότησεις (75% της αξίας και 40% του εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανεισμού) θα αποκλείουν αυτούς που πραγματικά χρειάζονται τον δανεισμό για την χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας και θα δίνουν εκεί που δεν τα χρειάζονται αλλά τα χρησιμοποιούν. Είναι μία προοπτική που όσοι κινούνται στην αγορά την βίωσαν με τα ΤΕΜΠΕ που αντί να πάνε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πνίγονταν για ρευστότητα κετέληξαν σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους , μηχανικούς που τα χρησιμοποίησαν κύριος οίδε που... Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα στεγαστικά δάνεια σήμερα και θα εξακολουθήσει να ισχύει για αρκετό χρόνο ακόμα.

Αυστηρές εκτιμήσεις, εισοδηματικοί περιορισμοί αλλά και τυπικά προσκόμματα θα είναι το χαρακτηριστικό μίας επιλεκτικής τραπεζικής αγοράς . Τα πράγματα , στην χρηματοδότηση της στεγαστικής πίστης θα γίνονται ακόμα δυσκολότερα όσο θα αυξάνεται το ποσοστό των επισφαλών στεγαστικών δανείων που σήμερα είναι 8,2% και εκτιμάται ότι θα φθάσει -ή και θα ξεπεράσει το 10%- μέχρι το τέλος τους χρόνου με αναδικές τάσεις. Όσο μαλιστα η ύφεση θα εντείνεται τόσο δυσκολότερη και απρόσιτη θα γίνεται η χρηματοδότηση της στεγαστικής πίστης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki