"Κάναμε μεταφορά στεγαστικού δανείου στην Τράπεζα.... στις ......Παράλληλα ... είχε ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό και μία κάρτα.Τον μήνα ..... ζητήσαμε και πήραμε εξάμηνη παράταση καταβολής του δανείου ,ενώ εξυπηρετείτο κανονικά το στεγαστικό δάνειο μέχρι τότε. Τέλος ... κατήγγειλαν ξαφνικά το στεγαστικό δάνειο,τον αλληλόχρεο του οποίου οι απαιτήσεις δεν ήταν ληξιπρόθεσμες και είχε καθυστερήσει 2 δόσεις στην κάρτα (μικρή οφειλή ασήμαντης αξίας ), βασιζόμενοι σε έναν όρο στην σύμβαση του στεγαστικού που τότε ούτε που τον είχαμε προσέξει ,ούτε μας είχε εξηγήσει κανείς.Δηλαδή ανέφερε οτι αν υπήρχε σε έναν απο τους λογαριασμούς που είχαμε στην τράπεζα οποιδηποτε ληξιπρόθεσμη απαίτηση ανεξαρτήτως ύψος οφειλής , είχαν το δικαίωμα να καταγγείλουν όλες τις συμβάσεις.και έτσι εκαναν. Προέβησαν στην καταγγελία όλων των συμβάσεων και ζήτησαν να εξοφληθούν αμέσως. Θεωρώ άδικο και δόλιο την ύπαρξη αυτού του όρου. Έχουμε όλη τη διάθεση να προσπαθήσουμε να σώσουμε το σπίτι μας και μοναδική μας κατοικία , αλλά εκείνοι μάλλον όχι.Παράλληλα καταβάλουμε ποσά κάθε μήνα σε όλους τους λογαριασμούς.Η τακτική αυτή της συγκεκριμένης τράπεζας δημιουργεί απόγνωση στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αβεβαιότητα με κίνδυνο να χάσουν ανα πάσα στιγμή το σπίτι τους διότι είναι αδύνατο να εξωφλήσουν όλες μαζί τις οφειλές.Τι όφελος εχει άραγε απο αυτό;" Πρόκειται , για μία καταγγελία που έφθασε στο realestatenews.gr και την δημοσιεύουμε καθώς θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν είναι η μοναδική αλλά δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι - και στο εγγύς μέλλον η λίστα αυτή θα εμπλουτιστεί με δεκάδες χιλιάδες- πουν ζούν σήμερα με το άγχος του δανείου ΘΕΛΟΥΝ αλλά δεν ΜΠΟΡΟΥΝ. Όμως η καταγγελία αυτή "κρύβει" και πολλές αλήθειες:
Αλήθεια 1η : Ο δανειολήπτης σε όλη την διάρκεια του δανείου είναι σε κατάσταση ΟΜΗΡΕΙΑΣ λόγω όρων για τους οποίους δεν έχει καμμία ενημέρωση και οι οποίοι μπορούν να τινάξουν στον "αέρα" την ζωή του.
Αλήθεια 2η : Με δεδομένο το ρόλο του κράτους ως φορέα ελέγχου γιατί αυτές οι δανειακές συμβάσεις που αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους δεν έχουν την προηγούμενη αποδοχή -ή ακόμα καλύτερα έγκριση -του αρμόδιου υπουργείου; ή μήπως όλη αυτή η φιλολογία για την προστασία του καταναλωτή ισχύει αφού γίνει το "κακό".
Αλήθεια 3η : Τελικά , είναι δικαιοσύνη κάποιοι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού να διαφεντεύουν αναξέλεγκτα τις ζωές των άλλων;
ΥΓ : Τα στοιχεία και της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και του αποστολέα είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Ελπίζουμε ότι κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν...