Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΟΔΗΓΟΣ : Οι ρυθμίσεις των δανείων όλων των τραπεζών

Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες προχώρησαν στην λήψη μέτρων για την ρύθμιση των δανείων των πελατών τους. Το realestatenews.gr σε ένα πλήρη οδηγό κατέγραψε τα προγράμματα ρυθμίσεων που εξαγγέλθηκαν .

ΕΘΝΙΚΗ

* Δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια στην Εθνική:

- Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων έως και 12 έτη επιπλέον της εναπομένουσας κανονικής διάρκειάς τους, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή των εγγυητών του δανείου. Με αυτό το μέτρο μειώνεται η μηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου έως και 20%, ανάλογα με την νέα διάρκεια αποπληρωμής για κάθε πελάτη.

- Δυνατότητα συνολικής συγκέντρωσης των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας σε ένα νέο δάνειο, με νέα προσημείωση στο ακίνητο για το οποίο έχει δοθεί το στεγαστικό δάνειο. Το επιτόκιο του νέου δανείου θα είναι ίσο με το euribor προσαυξημένο με το περιθώριο επισκευαστικού δανείου (σήμερα 4%). Έτσι, το νέο επιτόκιο θα είναι σημαντικά μικρότερο από το επιτόκιο πιστωτικών καρτών που κυμαίνεται στην περιοχή του 16% και από το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων που κυμαίνεται στην περιοχή του 13%. Ο χρόνος αποπληρωμής του νέου δανείου θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια, συνολικά έως 25 έτη. Με αυτό το μέτρο, λόγω του μειωμένου επιτοκίου και του αυξημένου χρόνου αποπληρωμής, ο δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος πελάτης της Εθνικής μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητο που του έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Τράπεζα, ώστε να επιτύχει σημαντική μείωση των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που έχει

* Δανειολήπτες που έχουν μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες στην Εθνική:

- Για καταναλωτικά δάνεια τακτής λήξης από την Εθνική Τράπεζα δίδεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους κατά 50%, με συνολική διάρκεια έως 36 μήνες. Με το μέτρο αυτό, μειώνεται η μηνιαία δόση του δημοσίου υπαλλήλου ή συνταξιούχου πελάτη της Εθνικής Τράπεζας έως και 40%, ανάλογα με την αρχική διάρκεια αποπληρωμής που είχε το δάνειο.

- Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα μείωσης της μηνιαίας επιβάρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων πελατών της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της συγκέντρωσης όλων των τρεχουσών οφειλών τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε ένα δάνειο, με ή χωρίς την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων. Ειδικότερα:

Α) Χωρίς την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων (προσημείωση), δίδεται η ευχέρεια συγκέντρωσης των οφειλών σε ένα νέο δάνειο με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής 120 μήνες (ανάλογα με το ποσό του δανείου) και επιτόκιο ίσο με το euribor προσαυξημένο κατά 9 μονάδες. Με το νέο δάνειο, οι μηνιαίες δόσεις του πελάτη από τα καταναλωτικά δάνεια μειώνονται έως 30% ενώ οι μηνιαίες δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες μειώνονται έως 50%. Το τελικό ποσοστό μείωσης εξαρτάται από την τελική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Β) Με την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων (προσημείωση), δίδεται η ευχέρεια συγκέντρωσης των οφειλών σε ένα νέο δάνειο με μεγίστη διάρκεια αποπληρωμής 180 μήνες (ανάλογα με το ποσό του δανείου) και επιτόκιο ίσο με το euribor προσαυξημένο με περιθώριο 4% σήμερα, ήτοι σημαντικά μικρότερο από το επιτόκιο πιστωτικών καρτών που κυμαίνεται στην περιοχή του 16% και από το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων που κυμαίνεται στην περιοχή του 13%. Με το νέο δάνειο, οι μηνιαίες δόσεις του πελάτη από τα καταναλωτικά δάνεια μειώνονται έως 60% και οι μηνιαίες δόσεις από τις πιστωτικές κάρτες μειώνονται έως 70%. Το τελικό ποσοστό μείωσης εξαρτάται από την τελική διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Τρ.Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει σε εφαρμογή από 12 Μαΐου μια σειρά μέτρων διευκόλυνσης για τους πελάτες της που είναι κάτοχοι προϊόντων της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης. Έτσι, για τους δημοσίους υπαλλήλους πελάτες της που θα αντιμετωπίσουν δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων τους, παρέχεται η δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τη μηνιαία δόση τους, επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω προγράμματα:

1) ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ • Μείωση της μηνιαίας δόσης του δανείου τους στο μισό για διάστημα έως και 3 χρόνια, με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. • Πληρωμή μόνο τόκων για χρονικό διάστημα μέχρι και 5 χρόνια με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της μηνιαίας καταβολής έως και 65%. Έτσι, για δάνειο 100.000€ που ο πελάτης σήμερα πληρώνει 606€/μήνα, η νέα του δόση κατά τη διάρκεια της περιόδου διευκόλυνσης διαμορφώνεται σε 209€ (μειώνεται κατά 397€/μήνα). • Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 5χρόνια. Έτσι, σε αντίστοιχο δάνειο, αντί για 606€/μήνα ο πελάτης μπορεί να πληρώνει 528€/μήνα (μείωση κατά 78€/μήνα).

2) ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ • Συγκέντρωση όλων των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, σε ένα νέο δάνειο με προσημείωση ακινήτου και διάρκεια έως 20 χρόνια ή χωρίς εξασφάλιση και διάρκεια έως 15 χρόνια (ανάλογα με το ποσό του δανείου). • Πληρωμή μόνο τόκων για χρονικό διάστημα μέχρι και 3 χρόνια με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Με το πρόγραμμα αυτό ο πελάτης μπορεί να μειώσει τη δόση του έως και 55% €/μήνα. Έτσι, για άληκτο κεφάλαιο 10.000 ευρώ, ο πελάτης θα μπορεί πληρώνει 101 €/μήνα αντί για 223 €/μήνα που πληρώνει τώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην παρούσα κατάσταση πολλοί δανειολήπτες και όχι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν υποστεί έμμεση μείωση των εισοδημάτων τους (αύξηση της έμμεσης φορολογίας) ή περιορισμό των εσόδων τους λόγω πτώσης της ζήτησης (επιτηδευματίες, έμποροι) και αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει ειδική μέριμνα προσφέροντας και σε αυτούς ανάλογα προγράμματα για τη στήριξη τους. Ειδικά για τους πελάτες της που βιώνουν σοβαρότατες δυσκολίες λόγω απώλειας της εργασίας τους, παρέχει τη δυνατότητα απαλλαγής τους από την καταβολή δόσεων μέχρι και για 6 μήνες.

Eurobank

Ειδικά προγράμματα διευκόλυνσης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των πελατών ορισμένων πελατών της, ιδιωτών, επαγγελματιών ή μικρών επιχειρήσεων να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, υλοποιεί η Eurobank. Μέχρι σήμερα στα προγράμματα που ήδη υλοποιούνται έχουν υπαχθεί 57.700 πελάτες, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.500 είναι άνεργοι. Τα προγράμματα αυτά έχουν εξατομικευμένο χαρακτήρα, δηλαδή προσαρμόζονται όχι μόνον στην ανάγκη αλλά και στην ιδιαιτερότητα του κάθε πελάτη και προσφέρουν άμεση και αποτελεσματική διευκόλυνση, δεδομένου ότι οδηγούν σε σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης τόσο για τους ιδιώτες πελάτες, όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο τα προγράμματα αυτά διευκολύνουν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, των οποίων το ετήσιο εισόδημα μειώνεται λόγω των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η Πολιτεία και είναι τα ακόλουθα: Κάτοχοι στεγαστικών δανείων: Οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους μπορούν να κάνουν χρήση των παρακάτω δυνατοτήτων: Αύξηση διάρκειας δανείου έως και 10 έτη με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη (Με προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή των εγγυητών του δανείου). Πληρωμή μόνο τόκων για περίοδο 1 έτους. Κάτοχοι καταναλωτικών δανείων ή/και πιστωτικών καρτών Eurobank: Με προσημείωση ακινήτου: Σε κατόχους καταναλωτικών δανείων ή/και πιστωτικών καρτών Eurobank με αντικειμενική δυσκολία πληρωμής η Τράπεζα συγκεντρώνει όλες τις οφειλές σε ένα νέο δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου σε ευρώ με προσημείωση ακινήτου του πελάτη και νέα διάρκεια έως και 25 έτη. Το επιτόκιο θα είναι συνδεδεμένο με το euribor τριμήνου με περιθώριο ανάλογο του ποσοστού χρηματοδότησης Κάτοχοι καταναλωτικών δανείων ή/και πιστωτικών καρτών Eurobank Χωρίς προσημείωση ακινήτου: Σε κατόχους καταναλωτικών δανείων (Τοκοχρεωλυτικών ή/και ανοιχτών) ή/και πιστωτικών καρτών με αντικειμενική δυσκολία πληρωμής η τράπεζα συγκεντρώνει όλες τις οφειλές σε ένα νέο δάνειο με διάρκεια έως και 15 έτη και μειωμένο επιτόκιο, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε πελάτη, που μπορεί να φτάσει έως και ελάχιστο 8% για τα 2 πρώτα έτη. Επαγγελματίες και Μικρές - Μεσαίες Επιχειρήσεις: Ειδικότερα, και με σκοπό την προστασία της ρευστότητας Επαγγελματιών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων -ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις επιδεινούμενες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά- η Τράπεζα παρέχει στους πελάτες της προγράμματα με: Δυνατότητα αναδιάρθρωσης δανείων σε καθυστέρηση με σημαντική μείωση της υπάρχουσας δόσης, μέσω της υλοποίησης προσαρμοσμένων προγραμμάτων στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Αναστολή πληρωμής δόσεων μέχρι 12 μήνες και για συγκεκριμένους κλάδους δραστηριότητας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Tην εφαρμογή ειδικών μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση της εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων των ελληνικών νοικοκυριών ανακοίνωσε την Πέμπτη η Emporiki Bank. Πρόκειται για προγράμματα και προϊόντα, αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εργαζόμενων και συνταξιούχων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που είναι κάτοχοι δανείου ή πιστωτικής κάρτας και έχουν υποστεί μείωση ή απώλεια εισοδήματος. Ειδικά για κατόχους στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με εξασφαλίσεις από την Εμπορική Τράπεζα, παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου τους, έως 9 και 5 έτη αντίστοιχα. Με το μέτρο αυτό ο πελάτης μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά απολαμβάνοντας μείωση της μηνιαίας δόσης του μέχρι και 40%, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ισχύουν στην κάθε περίπτωση. Για κατόχους καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις από την Εμπορική, παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής έως και 3 έτη, επιτυγχάνοντας μείωση της δόσης μέχρι το μισό της αρχικής. Σε περίπτωση συγκέντρωσης οφειλών από προϊόντα καταναλωτικής πίστης (δάνεια και κάρτες) της Εμπορικής, η μείωση της μηνιαίας δόσης είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το μισό των υφιστάμενων δόσεων του πελάτη Επιπρόσθετα, ειδικά για τους πελάτες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, η Εμπορική Τράπεζα ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 παρέχει τη δυνατότητα αναστολής της καταβολής δόσεων των δανείων τους μέχρι και για ένα ολόκληρο έτος. Για λήπτες δανείων και κατόχους πιστωτικών καρτών από άλλους Τραπεζικούς Οργανισμούς, η Εμπορική δημιούργησε νέα δανειακά προϊόντα που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια και προγράμματα συγκέντρωσης οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τα νέα προϊόντα προσφέρουν σημαντική μείωση στη μηνιαία δόση με χαμηλό προνομιακό επιτόκιο σε συνδυασμό με την παροχή ολοκληρωμένων πακέτων προστασίας καθώς και ευελιξία στην αποπληρωμή των δόσεων.

ΑΤΕ

Μια σειρά μέτρων διευκόλυνσης για όλους τους δανειολήπτες πελάτες, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, ιδιώτες και αγρότες εφαρμόζει η ATEbank από τον Ιανουάριο του 2010. Τα Καταστήματα της τράπεζας έχουν σχετικές οδηγίες, οι οποίες συνοπτικά, παρέχουν τις πιο κάτω δυνατότητες: Α. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ 1. Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι και 20%. Ανάλογα με τις ανάγκες του δανειολήπτη και την αρχική διάρκεια του δανείου, η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. 2. Μείωση της δόσης του δανείου μέχρι και 50% για διάστημα μέχρι 1 έτος. 3. Αναστολή καταβολής των δόσεων για 6 μήνες, με δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου. Ειδικά για δανειολήπτες που είναι σήμερα άνεργοι, η αναστολή καταβολής των δόσεων μπορεί να φθάνει και τους 12 μήνες. Β. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 1. Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι και 20%. Ανάλογα με τις ανάγκες του δανειολήπτη και την αρχική διάρκεια του δανείου, η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. 2. Μείωση της δόσης του δανείου μέχρι και 50% για διάστημα μέχρι 2 έτη. 3. Αναστολή καταβολής των δόσεων για 12 μήνες, με δυνατότητα παράλληλης επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου. Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ - ΚΑΡΤΕΣ 1. Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 24 μήνες ή έως και 48 μήνες για δάνεια με υποθήκη. 2. Αναστολή της καταβολής έως και τριών δόσεων ή για 6 μήνες καταβολή μόνο των τόκων. Ειδικά για άνεργους δανειολήπτες, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του συνόλου των δόσεων για ένα εξάμηνο. 4. Δυνατότητα συγκέντρωσης του συνόλου των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες της ΑΤΕbank σε ένα νέο δάνειο, με διάρκεια μέχρι 20 έτη με υποθήκη και μέχρι τα 12 έτη για δάνεια χωρίς υποθήκη. Δ. ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1.Αναστολή της καταβολής των δόσεων για 12 μήνες. 2.Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι 20% ή και μεγαλύτερης σε ειδικές περιπτώσεις. 3.Μείωση της δόσης του αρχικού δανείου έως και 50% για διάστημα μέχρι 2 έτη για μεσοπρόθεσμα δάνεια. Σε ειδικές περιπτώσεις το ποσοστό και η διάρκεια της μειωμένης δόσης μπορούν να αυξηθούν.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki