Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μέτρα χαλάρωσης για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Διάλογο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα ξεκινήσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στον «Τειρεσία» που δεν επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. Οι προτάσεις για τη χαλάρωση του «Τειρεσία» θα περιλαμβάνουν τη γενική διαγραφή από το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων των οφειλετών που έχουν εξοφλήσει την οφειλή τους στο σύνολό της μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία (π.χ 31 Αυγούστου 2012), αλλά και αλλαγές στον χρόνο τήρησης των αρχείων. Προς εξέταση θα βρεθεί και η πρόταση επιμελητηριακών φορέων να μην εγγράφονται στον «Τειρεσία» επιχειρήσεις που περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων λόγω της μη απόδοσης χρημάτων που τους οφείλει το Δημόσιο. Ειδικότερα, το πλαίσιο της χαλάρωσης του «Τειρεσία» θα προβλέπει:

- Τη γενική διαγραφή από τα αρχεία δεδομένων του «Τειρεσία» όλων των καταχωρισμένων περιπτώσεων για απλήρωτες σφραγισμένες επιταγές, ανεξόφλητες συναλλαγματικές και γραμμάτια, καταγγελίες συμβάσεων δανείων και πιστώσεων, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κ.α.. Βασική και αναγκαία προϋπόθεση θα είναι ο οφειλέτης να έχει εξοφλήσει την οφειλή στο σύνολό της ή να την εξοφλήσει μέσα σε διάστημα που θα προσδιορισθεί με νόμο.

- Τη μείωση του χρόνου τήρησης και χρήσης από τις τράπεζες των στοιχείων του «Τειρεσία». Έτσι, εφόσον έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις η παραμονή για απλήρωτες σφραγισμένες επιταγές, ανεξόφλητες συναλλαγματικές, γραμμάτια και καταγγελίες συμβάσεων δανείων και πιστώσεων, αναμένεται να μειωθεί από δύο χρόνια σε ένα έτος, ενώ για τις διαταγές πληρωμής η παραμονή στον «Τειρεσία» αναμένεται να περιορισθεί στα δύο από τρία χρόνια.

- Μικροοφειλέτες δεν θα εγγράφονται στον «Τειρεσία» για οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 2.000 ευρώ (σήμερα το όριο είναι 1.000 ευρώ). Ακόμη, δεν θα καταχωρούνται οφειλές που έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τις 5.000 χιλιάδες ευρώ και δεν υπερβαίνουν τις τρεις καταχωρίσεις συνολικά (σήμερα το όριο είναι 3.000 ευρώ). Οποιαδήποτε άλλη καταγραφή για οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί θα διαγράφεται επτά έτη μετά την εγγραφή (από δέκα έτη σήμερα).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki