Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΔΝΤ: Μέτρα για τα στεγαστικά

Εξετάζοντας το πώς αντιμετωπίστηκε η Μεγάλη Ύφεση, αλλά και η υποχώρηση τιμών κατοικιών στην Ισλανδία και την Ουγγαρία σήμερα, την Κολομβία το 1999, και τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990, μελέτη του ΔΝΤ αναφέρει ότι οι επιπτώσεις της «φούσκας» των τιμών κατοικιών στην οικονομική δραστηριότητα μπορούν να αντισταθμιστούν με κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών. «Τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 και στην Ισλανδία σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, «μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ιδιωτικές χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, προχώρησε στη συγκρότηση ειδικού Οργανισμού για τα στεγαστικά δάνεια, ο οποίος αγόρασε και αναδιάρθρωσε ένα στα πέντε ενυπόθηκα δάνεια. Στην Ισλανδία, οι τράπεζες πείστηκαν να κόψουν τα δάνεια στο 110% της αξίας της περιουσίας των δανειοληπτών, ενώ οι πληρωμές προσαρμόστηκαν στις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών. Τα προγράμματα αυτά, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, βοηθούν στην αποτροπή ενός φαύλου κύκλου πτώσης των τιμών στην αγορά κατοικίας και της συνολικής ζήτησης. Προειδοποιεί ωστόσο, ότι η επιτυχία των προγραμμάτων αυτών εξαρτάται από τον προσεκτικό σχεδιασμό. Τα εξαιρετικά περιοριστικά κριτήρια καταλληλότητας μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων, ενώ τα υπερβολικά διευρυμένα προγράμματα ενδέχεται να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 τα καθυστερούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έφτασαν στο ύψος - ρεκόρ των 39 δισ. ευρώ, με το δείκτη καθυστερήσεων στο 15,5%, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα η άνοδος των «κόκκινων δανείων» είναι ραγδαία μήνα με το μήνα. Όπως προκύπτει από την έκθεση τον Ιούνιο του 2011 τα καθυστερούμενα δάνεια ήταν στο 13,5% για να αυξηθούν μέσα σε τρεις μήνες στο 15,5%. Η άνοδος αυτή αποτυπώνει και τις επιπτώσεις της ύφεσης στα οικονομικά των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα έχουν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών ύψους 250 δισ. ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki