Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δάνεια: "Κούρεμα" με άρωμα εκλογών

Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Η ρύθμιση για το κούρεμα των δανείων που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, είναι πιθανόν ότι θα έχει την τύχη της αντίστοιχης εξαγγελίας που έκανε ο κ. Παπανδρέου, τις παραμονές των εκλογών του 2009 για το «χάρισμα» των δανείων καθώς υπάρχει έντονη αντίδραση από την πλευρά των τραπεζιτών . Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες αντιδρούν έντονα σε μία τέτοια προοπτική καθώς θεωρούν ότι μία γενικευμένη ρύθμιση θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για τους ισολογισμούς τους μετά το κούρεμα που υπέστησαν με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα , οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρέμβασης της τρόικα στην περίπτωση που η ελληνική Κυβέρνηση προχωρήσει σε μία γενικευμένη ρύθμιση των δανείων των ιδιωτών.

Αντίθετα, οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μία επιμέρους ρύθμιση η οποία θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες δανειοληπτών με τροποποίηση του ήδη υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Σημειώνεται, ότι οι τράπεζες είχαν αντιδράσει έντονα και ουσιαστικά είχαν αγνοήσει τις επιταγές του ήδη υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Φυσικά, η επιλογή της χρονικής στιγμής για την συγκεκριμένη εξαγγελία έχει προκαλέσει προβληματισμό , αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οικονομικοί παρατηρητές οι οποίοι συνδέουν την ανακοίνωση με εκλογικές σκοπιμότητες. Πρέπει να σημειωθεί , ότι ακόμα και το ενδεχόμενο ρυθμίσεων από πιστωτικά ιδρύματα τα οποία ελέγχονται από το δημόσιο είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένο καθώς κάτι τέτοιο , όπως υποστηρίζουν γνώστες της αγοράς , αντίκειται στο υφιστάμενο ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για να προχωρήσει η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου που αφορά τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμού ακινήτων στα οποία υπάρχει προσημείωση ή υποθήκη λόγω δανεισμού. Συγκεκριμένα , πληροφορίες φέρουν, την τρόικα να θεωρεί ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο και πολύπλοκο και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί ο χρόνος –και οι διαδικασίες- για τις καταθέσεις και τους εκπλειστηριασμούς ακινήτων που φέρουν βάρη από δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki