Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αναζητούν λύση για τα δάνεια του ΟΕΚ

Λύση αναζητούν οι τράπεζες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, για τα δάνεια που χορηγήθηκαν με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Αν σταματήσει η επιδότηση, τότε θα προκύψει νέο «κύμα» επισφαλειών στην αγορά, λένε τραπεζικά στελέχη και εξηγούν πως το γεγονός ότι σταμάτησε να λειτουργεί ο ΟΕΚ δεν σημαίνει ότι έπαυσε και η υποχρέωση του κράτους για τα επιδοτούμενα δάνεια. Εκτιμούν δε, ότι η δραστηριότητα του ΟΕΚ θα μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας. Προς το παρόν γίνεται προσπάθεια να συσταθεί ένας ενιαίος οργανισμός που θα παρέχει κοινωνικές δράσεις σε ευπαθείς ομάδες. Όμως ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο και η επιδότηση του επιτοκίου βρίσκεται στον «αέρα». Σήμερα, ενεργά είναι περί τις 70.000 στεγαστικά δάνεια, που δικαιούνται επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ.

Τα δάνεια αυτά έχουν διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια και η επιδότηση του επιτοκίου διαρκεί για τα πρώτα 9 χρόνια. Ο αριθμός των δανείων αυτών μειώνεται κάθε χρόνο, και η επιδότηση λήγει το 2019. Το πρόβλημα είναι αν θα μπορούν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά αν διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Ήδη πολλοί από τους δικαιούχους αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό είχαν ξεκινήσει διαδικασίες ρύθμισης που προέβλεπαν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο (2011) σε έκθεση του ο οίκος Fitch αναφέρθηκε στο θέμα και υπογράμμιζε ότι ο ΟΕΚ, ο οποίος λαμβάνει χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση, είναι νομικά υποχρεωμένος να καταβάλλει τις χορηγίες. Σημείωνε επίσης πως αν ο ΟΕΚ κηρύξει στάση επί των πληρωμών της επιχορήγησης, ο δανειζόμενος υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο του επιτοκίου του δανείου. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν αυτή τους την υποχρέωση και μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων και των στάσεων πληρωμών, προειδοποιούσε ο οίκος.

Ακόμα, ανέφερε ότι ο ΟΕΚ άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές για την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων το 2009, αλλά κάποιες τράπεζες αποφάσισαν να πληρώνουν οι ίδιες τις υποχρεώσεις του Οργανισμού. Σημειώνεται ότι η επιδότηση, που είναι ανάλογη με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου -αν ανήκει σε ειδικές ομάδες, αν κατοικεί σε παραμεθόριες περιοχές- καλύπτει τμήμα του ποσού που αντιστοιχεί στους τόκους του δανείου. Δηλαδή, αν για παράδειγμα ένα δάνειο έχει δόση 600 ευρώ και οι τόκοι είναι 300 ευρώ, το ποσοστό της επιδότησης αφορά το ποσό των τόκων. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει επιδότηση επιτοκίου 60%, αυτό σημαίνει 300 ευρώ τόκοι Χ 60% επιδότηση= 180 ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώνει δόση 420 ευρώ, αντί 600 ευρώ. Τα δάνεια τα οποία επιδοτεί ο ΟΕΚ είναι δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, έχουν 15 έτη διάρκεια και η επιδότηση επιτοκίου του ΟΕΚ διαρκεί 9 χρόνια. Το κυμαινόμενο επιτόκιο είναι το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 1% σήμερα, πλέον του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας και της εισφοράς του Ν. 128/75 (0,12%). Τα προβλήματα με τις επιδοτήσεις του ΟΕΚ έχουν ξεκινήσει από το 2009. Ο Οργανισμός με καθυστερήσεις κατέβαλλε στη συμμετοχή του στις τράπεζες. Το 2010 για αρκετούς μήνες είχαν «παγώσει» οι εγκρίσεις επιδοτούμενων δανείων, αφού ο ΟΕΚ δεν ήταν συνεπής απέναντι στην υποχρέωση του προς τις τράπεζες. Τα τελευταία επιδοτούμενα δάνεια χορηγήθηκαν το 2011.

Πηγή:www.capital.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki