Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στην ουρά για ρυθμίσεις δανείων

Στον αριθμό ρεκόρ -των 5.000-, έφτασαν τα αιτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στις τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών δανείων. Οι δανειολήπτες σπεύδουν μαζικά στις τράπεζες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις δόσεις των δανείων τους και το τραπεζικό δίκτυο έχει «φρακάρει» καθώς ο αριθμός των αιτημάτων φτάνει τις 100.000 το μήνα. Τα αιτήματα αφορούν είτε «πάγωμα» της οφειλής για 3 ή 6 μήνες, είτε αναχρηματοδοτήσεις, είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Μάλιστα προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες και να υπάρχει περιθώριο για επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο της ηλικίας του δανειολήπτη στην λήξη του δανείου στα 80-85 έτη σήμερα από 70-75 έτη που ίσχυε ως τώρα. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων, καταλήγει σε ρύθμιση, και μάλιστα σε ποσοστό 90%. Δηλαδή ρυθμίζονται κάθε μήνα σχεδόν 90.000 δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Όπως λένε η ρύθμιση είναι «μονόδρομος» αφού διαφορετικά το δάνειο σε βγει σε καθυστέρηση και η τράπεζα θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψη του. Πολλά αιτήματα αφορούν συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο, ενώ οι περισσότερες τράπεζες για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διακανονισμούς ζητάνε προσημείωση ακινήτου. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης έχει αφ΄ ενός διπλό «πλεονέκτημα», δηλαδή χαμηλότερο επιτόκιο -σχεδόν ανάλογο με το επιτόκιο των στεγαστικών, αφού το δάνειο έχει εξασφαλίσεις-, και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Το μειονέκτημα είναι ότι το ακίνητο του «δεσμεύεται» καθ΄ όλη τη διάρκεια του δανείου και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το χάσει αν δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, φέτος θα πάνε σε ρύθμιση περισσότερα από 1 εκατομμύριο στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες. Ειδικά στο «πλαστικό χρήμα» τα δύο τελευταία χρόνια η συρρίκνωση είναι ραγδαία, τόσο στον αριθμό των πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά, όσο και στα υπόλοιπα. Μέσα στο 2011 καταργήθηκαν -είτε επειδή αποπληρώθηκαν και δεν ανανεώθηκαν, είτε επειδή μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπα τους-, σχεδόν 500.000 πιστωτικές κάρτες. Μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 50δισ ευρώ. Από τα 5.000 αιτήματα που δέχονται σήμερα οι τράπεζες, το 50% αφορά οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, το 20% τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων και το 30% δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα συνωστισμός παρατηρείται και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, καθώς έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις, για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως προβλέπει ο γνωστός νόμος Κατσέλη. Ενώ σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού -αποτελεί υποχρεωτικό βήμα πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο-, βρίσκονται άλλες 15.000 δανειολήπτες. Μέχρι τώρα τα Ειρηνοδικεία της Αττικής έχουν εκδώσει περίπου 300 αποφάσεις. Οι μισές από αυτές τις αποφάσεις έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες, καθώς τα δικαστήρια προχώρησαν σε διακανονισμό της οφειλής και σε πολλές περιπτώσεις η ρύθμιση συνοδεύτηκε με «κούρεμα» (μικρό ή μεγαλύτερο) του αρχικού χρέους. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Πειραιά, απάλλαξε συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο από οφειλή ύψους 121.000, διαγράφοντας το 83,5% του συνολικού χρέους του, ενώ το Ειρηνοδικείο Αθήνας διέγραψε το 70% οφειλής δανειολήπτριας, η οποία σε διάστημα 19 ετών θα πρέπει να καταβάλλει 54.000 ευρώ στη τράπεζα έναντι συνολικών οφειλών 176.000 ευρώ, ενώ το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας απέρριψε πρόταση τράπεζας να εκποιηθεί δεύτερο ακίνητο που είχε ο δανειολήπτης προκειμένου να εξοφληθεί η οφειλή της.

Το 2010 και μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια -στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά- ύψους 25δισ ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το διάστημα Ιανουαρίου 2010- Ιουνίου 2011 είχαν ρυθμιστεί 126.000 στεγαστικά, 495.000 καταναλωτικά και 70.000 επιχειρηματικά δάνεια. Τα νούμερα αυτά στο τέλος του 2012, όπως όλα δείχνουν θα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ταυτόχρονα τα ποσοστά των καθυστερήσεων είναι εκρηκτικά. Στα στεγαστικά έχουν ξεπεράσει το 10% (αν υπολογιστούν και οι ρυθμίσεις) και ξεπερνούν τα 7,85δισ ευρώ οι καθυστερήσεις. Τα «κόκκινα» καταναλωτικά αντιπροσωπεύουν το 18% των υπολοίπων και ξεπερνούν τα 7δισ ευρώ, ενώ στα

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki