Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο 1% τα επιτόκια

Αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1%, αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ η ΕΚΤ κατά την αυριανή, πρώτη συνεδρίασή της για το 2012.

Στο μεταξύ συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο η εκροή των καταθέσεων με τα υπόλοιπα να μειώνονται κατά 3,5δισ ευρώ περίπου και διαμορφώνονται στα 172,89δισ ευρώ από τα 176,4δισ ευρώ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ας σημειωθεί ότι στο τέλος του 2009 τα υπόλοιπα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονταν στα 237,5δισ ευρώ. Μέσα σε 23 μήνες η σωρευτική μείωση στα υπόλοιπα έφτασε στα 65δισ ευρώ. Το ανησυχητικό για τους τραπεζίτες είναι ότι οι εκροές θα συνεχιστούν και μάλιστα με ένταση, καθώς πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω των καταθέσεων τους «χρηματοδοτούν» πλέον τις ανάγκες τους. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι αναλήψεις γίνονται πλέον από το «κομπόδεμα» των 10.000 ή 20.000 ευρώ που ήταν η κατάθεση ανάγκης. Από τους λογαριασμούς αυτούς σηκώνονται πλέον χρήματα, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς την εφορία και να πληρωθούν τα χαράτσια.

Στο 11μηνο του 2011 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 37δισ ευρώ, όταν οι προβλέψεις στις αρχές του 2011, τις εκτιμούσαν στα 19δισ ευρώ. Τώρα τα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν «φύγει» από τις τράπεζες σχεδόν 100δισ ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki