Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στη δίνη των επιτοκίων

Την αδυναμία της αποπληρωμής των δανείων από ιδιώτες και επιχειρηματίες αυξάνουν οι διαδοχικές αυξήσεις του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου από την ΕΚΤ, το οποίο την Πέμπτη ανήλθε στο 1,5%. Η άνοδος του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, αυξάνει επίσης και το κόστος άντλησης κεφαλαίων ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ. Η αύξηση του βασικού επιτοκίου, φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα επιτόκια των εγχώριων τραπεζών, οι οποίες θα αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω και τα δικά τους επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων.

Παράλληλα, το κόστος ενός νέου δανείου ή ενός δανείου που αναδιαρθρώνεται, έχει επιπλέον επιβάρυνση καθώς οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά το spread των χορηγήσεων, λόγω του υψηλού ρίσκου των επισφαλειών που αντιμετωπίζουν. Το ντόμινο αυξήσεων στις δόσεις των στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων έρχεται στη δυσμενέστερη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η περικοπή μισθών οδηγεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα η αύξηση των επιτοκίων λειτουργεί ως επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που αυξάνει το ύψος των μηνιαίων υποχρεώσεων. Οι επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα πάσχιζαν να αντλήσουν νέο χρήμα ή να αναδιαρθρώσουν τα υπάρχοντα δάνεια σε λογικό κόστος, έρχονται σε ακόμα δυσκολότερη θέση.

Το χρήμα γίνεται ακόμα πιο ακριβό και ακόμα πιο δυσεύρετο. Η άντληση νέων κεφαλαίων γίνεται απαγορευτική, ενώ οι ανατιμολογήσεις και το υπέρογκο κόστος που δημιουργείται από την πλευρά των τραπεζών οδηγούν πολλές από τις επιχειρήσεις κοντά στο λουκέτο. Οι αυξήσεις των επιτοκίων των δανείων που οδηγούν σε μεγαλύτερες και δυσβάσταχτες δόσεις τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις, είναι άμεσες για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου συνδεδεμένα με το επιτόκιο τριμήνου Euribor και το επιτόκιο της ΕΚΤ, όπως επίσης συμβαίνει και για τα νέα δάνεια. Και τούτο, διότι το επιτόκιο Euribor, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, πάντα προεξοφλεί τις αυξήσεις του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου της ΕΚΤ και έτσι το κόστος ενσωματώνεται συντομότερα από ό,τι η πραγματική αύξηση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου. Σημειώνεται ότι το Euribor τριμήνου με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια, χθες είχε διαμορφωθεί στο 1,593%, ενώ το επιτόκιο Euribor έτους ήταν στο 2,201% που σημαίνει ότι προεξοφλείται και νέα αύξηση. Οι αυξήσεις περνούν και στα δάνεια σταθερού επιτοκίου όταν αυτά λήξουν και η τράπεζα διαπραγματεύεται εκ νέου με τον δανειολήπτη τη νέα περίοδο σταθερού επιτοκίου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki