Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κερδοσκοπία με τα επιτόκια

Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για τους αγοραστές ακινήτων και να προκαλέσει νέες πιέσεις στην αγορά ακινήτων η οποία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται σε κρίση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τον Απρίλιο το βασικό επιτόκιο στο 1,25% από το 1% έχοντας ως στόχο ένα πληθωρισμό που θα κινείται στα επίπεδα του 2%.

Στο νέο αυτό σκηνικό οι ελληνικές τράπεζες έσπευσαν να ανεβάσουν τα επιτόκια τους σε αντίθεση με άλλες αγορές που οι αυξήσεις ήταν είτε μικρότερες από το 0,25% είτε και μηδενικές. Για παράδειγμα στην Γαλλία όπου : «Οι αγορές και οι τράπεζες είχαν στην πραγματικότητα ήδη τιμολογήσει αυτή την αύξηση. Είδαμε μια μέση αύξηση της τάξης του 0,20% στο ύψος του κυμαινόμενου επιτοκίου όταν ορισμένες τράπεζες επέλεξαν απλώς να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους τους »,έλεγαν τραπεζίτες.

Οι οικονομολόγοι τόνιζαν ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά η βιωσιμότητα ορισμένων οικονομιών της Ευρωζώνης γεγονός που έχει επιπτώσεις στα μακροπρόθεσμα ομόλογα και στα επιτόκια Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν νέα αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ από τον επόμενο κιόλας μήνα. Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ανασταλτικός παράγων όμως αναμένεται να είναι το επιχειρηματικό κλίμα. Η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικο κλίμα στην ευρωζώνη στο σύνολό της επιδεινώθηκε για δεύτερο μήνα στη σειρά με τον σχετικό δείκτη να είναι τον Απρίλιο στις 106,2 μονάδες σε σύγκριση με 107,3 το Μάρτιο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki