Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αντιμετωπίστε τα επιτόκια

Βραδυφλεγής βόμβα στο προϋπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών αποδεικνύεται ο δανεισμός καθώς οι αυξήσεις στα επιτόκια δεν φαίνεται ότι θα σταματήσουν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι στο επόμενο 12μηνο οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να φθάσουν έως και 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που θα ανακύψει για τους δανειολήπτες δεν φαίνεται ότι θα προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων αλλά από τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες δεν φαίνεται ότι θα μπορούν να διαχειρισθούν ένα αυξανόμενο όγκο δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους. Έτσι, το πιθανότερο είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να κάνουν σκληρότερη την πολιτική διαχείριση τόσο των πελατών όσο και των επισφαλειών. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να αναμένεται από την πλευρά των τραπεζών είναι η προώθηση στην αγορά δανείων με μικρότερο ποσό δόσης.

Με δεδομένο ότι τα επιτόκια είναι υψηλά οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να περιορίσουν το ποσό της δόσης επιμηκύνοντας το χρόνο εξόφλησης ή παρέχοντας περιόδους χάριτος . Μία άλλη εκδοχή είναι το «πάγωμα» των επιτοκίων για συγκεκριμένο –προκαθορισμένο χρονικό διάστημα . Όλες οι κινήσεις αυτές όμως στην πραγματικότητα μεταθέτουν χρονικά το πρόβλημα για το δανειολήπτη αλλά δεν το λύνουν καθώς στο τέλος της ημέρας δεν καλύπτει το κίνδυνο της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων αλλά απλώς ο κίνδυνος αυτός «κουκουλώνεται». Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό είναι η άμεση διαπραγμάτευση με την τράπεζα με ορίζοντα όμως «μακράς πνοής». Η διαπραγμάτευση θα είναι επιτυχημένη αν καταφέρεται να εξασφαλίσετε την ημερινή σας δόση για περίοδο έως και την λήξη του δανείου.

Επομένως είτε θα πρέπει να κλειδώσετε το επιτόκιο του δανείου ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν να επιμηκύνεται την περίοδο αποπληρωμής διατηρώντας σταθερή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με παράλληλο δικαίωμα αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβάρυνση. Μια πιο πολύπλοκη λύση είναι να ασφαλίσετε το επιτόκιο του δανείου για κάποιο συγκριμένο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για λύση που όμως εφαρμόζονται σε περιπτώσεις μεγάλων ποσών. Παρόλα αυτά μία συζήτηση με τη τράπεζα θα λύσει πολλές απορίες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πιθανό ένας απλός υπάλληλος ενός υποκαταστήματος να μη μπορεί να σας δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για τον απλούστατο λόγο ότι δεν …γνωρίζει. Στην περίπτωση αυτή απευθυνθείτε είτε σε ιεραρχικά ανώτερο είτε σε άλλη τράπεζα. Φυσικά οι καλύτερες λύσεις για να αντιμετωπίσετε την άνοδο των επιτοκίων είναι η μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό ή και αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου του δανείου Τέλος καθοριστικός παράγοντας για την εξασφάλιση της επιτυχίας είναι η γνώση όλων των καινούργιων προϊόντων που προσφέρονται στην αγορά αφού και ο ανταγωνισμός των τραπεζών θα είναι σκληρός.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki