Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ετσι παγιδεύτηκαν με τα στεγαστικά

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης χιλιάδες δανειολήπτες έχουν πρόβλημα να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Ποιός έφταιγε; Όλα δείχνουν ότι την μεγαλύτερη ευθύνη είχαν οι τράπεζες με τα προϊόντα που παρείχαν τα οποία επέτρεψαν σε πολλούς να δανειστούν παραπάνω απο τις οικονομικές τους δυνατότητες χωρίς ταυτόχρονα να κατανοούν τους κινδύνους που αναλάμβαναν. Φυσικά μερίδιο ευθύνης είχαν και οι δανειολήπτες που υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες τους. Προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα δάνεια παγίδες που μέσα τους έπεσαν οι δανειολήπτες.

1. Δάνεια χαμηλής εκκίνησης.

Πρόκειται για δάνεια που ξεκινούν με ένα χαμηλό επιτόκιο για τα πρώτα δύο έως πέντε έτη που επιτρέπουν την αγορά ενός μεγαλύτερου σπιτιού . Μετά από δύο έως πέντε έτη όταν το επιτόκιο επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα τοτε αρχίζουν τα προβλήματα εξυπηρέτησης.

2. Μηδεν Προκαταβολή

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της ευημερίας μπορούσες να αγοράσεις χωρις ίδια συμμετοχή.Αν και αυτό ακούγεται ως ελκυστικό κρύβει κινδύνους αφού ο σκοπός μιας προκαταβολής είναι διττός. Πρώτον, μειώνει το ποσό των χρημάτων που χρωστάτε σε ένα σπίτι. Δεύτερον, μια προκαταβολή εξασφαλίζει καλύτερους όρους. Αποτέλεσμα όταν ήλθε η κρίση το ποσό των δόσεων να είναι τόσο υψηλό ώστε πολλοί να βρεθούν εκτεθειμένοι

3. Δάνεια με "κρυμμένα χαρτιά"

Κατά την διάρκεια των χρόνων της έκρηξης της στεγαστικής πίστης οι περισσότερες τράπεζες δεν εφάρμοζαν τους κανόνες πιστοληπτικού κινδύνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε να δέχονται στοιχεία για το εισόδημα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα είτε χορηγώντας δάνεια σε ήδη υπερχρεωμένους καταναλωτές να κάνουν την εξυπηρέτηση τους αδύνατη. Με την κρίση , όλα αυτά τα προβλήματα αναδείχθηκαν με θύματα τους οφειλέτες.

4. Μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας δάνεια

Η μεγάλη διάρκεια των δανείων μπορεί να περιορίζει την αρχική δόση και να έχουν νόημα για ένα εικοσάρη αλλά ο κίνδυνος είναι σημαντικός . Πρώτον για ένα δάνειο 30 ετών στα πρώτα 15 χρόνια θα πληρώνουν μόνο τόκους ενώ η αξία του σπιτιού θα μειώνεται σε σύγκριση με ένα καινούργιο με τα ίδια χαρακτηριστικά. Απο την άλλη πλευρά μπορεί να διασφαλίσει κανείς ότι για 30 χρόνια θα έχει δουλειά;

5. Εξωτικά δάνεια.

Πληρώνετε μόνο τόκους. Χωρίς καμμία πληρωμή για τα τρία πρώτα χρόνια. Εσείς ρυθμίζετε τις δόσεις σας. Αυτά ήταν μερικά απο τα δάνεια που διαφήμιζαν οι τράπεζες προκειμένουν να προσελκύσουν πελάτες αλλά κανείς δεν έλεγε ότι αυτά τα χρήματα που δεν πλήρωναν τώρα θα τα πλήρωναν αργότερα με "καπέλο". Πρόκειται για αύξηση του ποσού που οφείλετε κάθε μήνα μέχρι το χρέος να σας συντρίψει αφού είτε δεν θα είναι εφικτή η δόση του δανείου είτε η αξία του σπιτιού θα είναι μικρότερη απο την οφειλή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki