Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ : Ρύθμιση για οικονομικό αφανισμό

Η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κρύβει μία παγίδα. Οποιος τερματίσει τη διαδρομή θα κουβαλά μία "ταμπελα" που θα γράφει ΦΤΩΧΟΣ. Θα την κουβαλά ο δανειολήπτης  για μερικά χρόνια -έως και επτά-και κανείς δεν έχει γνωστοποιήσει ΑΚΡΙΒΩΣ τι σημαίνει αυτό για τον νομικά χρακτηρισμένο πλέον ως πτωχό  που θέλει ένα δάνειο ή να ανοίξει μία δουλειά ή να πάρει μία πιστωτική κάρτα ή ... Αντίθετα όλοι προβάλλουν την διαδικασία και σιωπούν την προοπτική της οικονομικής "καραντίνας" που επιφυλλάδει σε όσους ενταχθούν σε αυτή.

Απο τη άλλη πλευρά ο νόμος δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά μόνο σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν δηλαδή δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι αποκλείονται όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία -ακόμα και ένα χωραφάκι στο χωριό- που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την αποπληρωμή. Στις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου δεν έχει μάλιστα διευκρινιστεί με σαφήνεια αν στην έννοια των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα επι ακινήτων πχ ψιλή κυριότητα , επικαρπία κ.α. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι απο τα στοιχεία του κτηματολογίου προκύπτει ότι τα δικαιώματα επι ακινήτων είναι περισσότερα απο τους έλληνες-συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων-τότε ο αριθμός εκείνων που δικαιούνται να ενταχθούν περιορίζεται ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάλογη ρύθμιση που είχε ενεργοποιηθεί στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία είχε το τίτλο "ατομική πτώχευση".

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες μέχρι 31 Δεκεμβρίου έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν βεβαιώσεις οφειλών κατά τις προδιαγραφές του νόμου. Σε όλα τα στάδια εξέτασης της αίτησης, αλλά όχι τώρα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα ληφθούν υπόψη όλα τα εισοδήματα και η περιουσία και των 2 συζύγων, όταν μιλάμε για ζεύγος και αυτή ακόμη η πρώτη κατοικία προστατεύεται για 20 έτη, αλλά δεν εξαιρείται της ρύθμισης.

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki