Από τις 9 Ιανουαρίου 2011 ξεκινά η εφαρμογή της λεγόμενης «πράσινης ταυτότητας», που θα συνοδεύει απαραίτητα όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.), αλλά και τις ενοικιάσεις. Προς το παρόν δεν αφορά ακίνητα που δεν αλλάζουν ιδιοκτήτη ή ένοικο. Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό, το οποίο σε πρώτη φάση απλώς θα καταγράφει την ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία μιας ιδιοκτησίας και θα βαθμολογεί τη συμπεριφορά της. Εχει προηγηθεί από τον Οκτώβριο η εφαρμογή του νέου κανονισμού με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός των ενεργειακών αναγκών αλλά και της κατανάλωσης των νέων κτιρίων. Ο ΚΕΝΑΚ αντικατέστησε τον κανονισμό θερμομόνωσης, ο οποίος είχε θεσπιστεί το 1979 και στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν είχε δεχθεί ελάχιστες βελτιώσεις. Αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα αναλάβουν καθήκοντα από το νέο έτος και θα περνούν από «κόσκινο» όλα τα νέα κτίρια, αλλά και τα παλιά που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Ειδικά στις νέες οικοδομές ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός, αφού χωρίς την έκθεσή τους δεν επιτρέπεται να γίνει η σύνδεση με τη ΔΕΗ. Οι σημαντικότερες αλλαγές επέρχονται με τον νόμο 3843/2010 και αφορούν τα νέα στοιχεία που θα συνοδεύουν τους φακέλους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, οι οποίοι θα κατατίθενται στις πολεοδομίες από την 1η Ιανουαρίου 2011. Συγκεκριμένα:
1 Τα τοπογραφικά διαγράμματα των οικοπέδων θα διαθέτουν πλήρες «στίγμα», με συντεταγμένες που θα προσδιορίζουν επακριβώς τη θέση τους στον χώρο, επομένως και στις δορυφορικές φωτογραφίες.
2 Η «ταυτότητα» κτιρίου, που θα περιλαμβάνει εννέα πιστοποιητικά και την εγκεκριμένη οικοδομική άδεια. Εγκαινιάζεται με την έκδοση της άδειας και ολοκληρώνεται μέσα σε 20 ημέρες από τη σύνδεση του νέου κτιρίου με το δίκτυο της ΔΕΗ. Θα περιλαμβάνει όμως και DVD, με το οποίο θα απεικονίζονται όλοι οι χώροι του κτιρίου, κύριοι και βοηθητικοί, πριν από τη χρήση τους. Θα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο του κτιρίου που θα είναι προσβάσιμο σε μελλοντικούς ελέγχους και θα το συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της «ζωής» του. Είναι επίσης υποχρεωτικό να ανανεώνεται έπειτα από κάθε αλλαγή που γίνεται στο κτίριο, όπως μετατροπή των ισογείων από κατοικίες σε καταστήματα, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κ.λπ. Θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τις εκθέσεις που συντάσσονται από μηχανικούς του Δημοσίου ύστερα από σεισμό.
3 Το ηλεκτρονικό μητρώο της κάθε οικοδομής, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας, τα ονόματα των μηχανικών και των βεβαιώσεων που υπογράφουν, καθώς και τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
4 Οι άδειες που εκδίδονται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό 10%, ενώ το 2% θα υπόκειται στην έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Ο νόμος προβλέπει ότι οι παραπάνω αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν και στις υπάρχουσες οικοδομές, αλλά απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος που προωθείται με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.