Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Κόκκινη κάρτα" στην Αθήνα

Η Αθήνα δεν προσφέρεται για επενδύσεις σε ακίνητα. Η ελληνική πρωτεύουσα στην ετήσια έρευνα της εταιρείας συμβούλων Pricewaterhouse-Coopers (PwC) καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ 27 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όσον αφορά την ελκυστικότητά της. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση απομακρύνει το ενδεχόμενο επενδύσεων για την αναβάθμιση της πόλης και αναφέρουν ενδεικτικά την απουσία αξιοσημείωτων αγοραπωλησιών ακινήτων στην Αθήνα από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 έως τα τέλη του 2012. Η έρευνα βασίζεται στα στοιχεία πλέον των 500 ειδικών του κλάδου των ακινήτων και αξιολογεί τις σημερινές υποδομές αλλά και τις προοπτικές 27 αστικών κέντρων στην Ευρώπη.

Πρώτη φορά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του πίνακα κατάταξης δύο γερμανικές πόλεις, πρώτο το Μόναχο και το Βερολίνο ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Το Μόναχο χαρακτηρίζεται «ήρεμο λιμάνι» για επενδύσεις σε ακίνητα σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων, ενώ το Βερολίνο ψηφίστηκε από τους ειδικούς ως η καλύτερη επένδυση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων για αγορά κατοικίας. Ασφάλεια προσφέρει και το Λονδίνο, το οποίο ανέβηκε επτά θέσεις σε σχέση με την έκθεση του 2011 και κατατάσσεται τρίτο αφήνοντας πίσω την Κωνσταντινούπολη. Οι πόλεις της πρώτης τετράδας είναι και οι μόνες, κατά την άποψη των ειδικών, στις οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο διάστημα οι αποδόσεις των ακινήτων. Αντίθετα, η έρευνα διαπιστώνει με έντονο κριτικό πνεύμα τις προοπτικές της αγοράς σε Αθήνα, Λισαβώνα και στις ισπανικές μεγαλουπόλεις.

Πάντως η PwC θεωρεί ότι πλέον οι τιμές των ακινήτων στις νοτιοευρωπαϊκές πόλεις έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα και δικαιολογούν επενδύσεις, αρκεί να πρόκειται για μακροπρόθεσμες, καθώς θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να επέλθει η ανάκαμψη της οικονομίας σε αυτές τις χώρες. Το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ευρώπη θα παραμείνουν στάσιμες έως το 2017 και ότι ο κλάδος αρχίζει τώρα να βρίσκει έναν νέο δρόμο προς την ομαλοποίηση ύστερα από μία πενταετία αναδιάρθρωσης. Πλέον οι επενδυτές έπαψαν να ακολουθούν στρατηγικές για ολόκληρες περιοχές ή για επιμέρους κλάδους (π.χ. κατοικία, γραφεία, βιομηχανία, ξενοδοχεία) και επιλέγουν πολύ προσεκτικά τους στόχους τους με κύρια κριτήρια την ασφάλεια και την κατοχύρωση κερδών.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις σε αστικά κέντρα μπορεί να εξελιχθούν σε φούσκα, όπως αποδείχθηκε στη Φρανκφούρτη, όπου μειώθηκαν δραστικά τα ενοίκια των γραφείων εξαιτίας της κρίσης στον τραπεζικό τομέα. Από την άλλη, υπογραμμίζει το 80% των ερωτηθέντων ότι η κρίση στην ευρωζώνη αναβαθμίζει τις προοπτικές για τον κλάδο των ακινήτων. Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν πως το 2013 θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες χρηματοδότησης για την αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα για κτίσματα επαγγελματικής χρήσης, καθώς πολλές τράπεζες αποσύρθηκαν από αυτό τον τομέα. Αυτό δημιουργεί, σύμφωνα με την PwC, αρκετές ευκαιρίες για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, που προσφέρονται πλέον σε συμφέρουσες τιμές. Εξάλλου θεωρούνται ελκυστικές προτάσεις με προοπτικές υψηλής απόδοσης η κατασκευή και η ανακαίνιση ενεργειακών κτιρίων, αλλά και τα τουριστικά ακίνητα σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki