Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα δύο "πρόσωπα" της κρίσης

Η αγορά μίας κατοικίας δεν είναι μόνο μία υπόθεση κάλυψης στεγαστικών αναγκών αλλά και μία επένδυση η οποία πολλές φορές αποδεικνύεται και ιδιαίτερα αποδοτική αφού από τη μία πλευρά εξοικονομεί ένα ενοίκιο αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει και υπεραξίες. Όμως πολλές φορές οι υπεραξίες πολλές φορές είναι λογιστικό μέγεθος αφού για να τις εισπράξει ο ιδιόκτητης θα πρέπει πρώτα να πουλήσει το ακίνητο. Αυτός είναι ο λόγο που οι περισσότεροι ειδικοί προτρέπουν εκείνους που αγοράζουν ακίνητα για εκμετάλλευση να διαλέγουν περιοχές με υψηλή εμπορικότητα. Η συμβουλή αυτή όμως ταιριάζει ακόμα και σε όσους αγοράζουν σπίτι για να καλύψουν στεγαστικές τους ανάγκες αφού η εύκολη και γρήγορη ρευστοποίηση του περιουσιακού τους στοιχείου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η κρίση όμως ανέτρεψε και αυτό το κανόνα . Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας οι περιοχές που σημείωσαν μεγάλη αύξηση των τιμών και υψηλή εμπορευσιμότητα την περίοδο της αγοραστικής έκρηξης σήμερα καταγράφουν την μεγαλύτερη πτώση. Οι περιοχές με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα κατά την διάρκεια της ανόδου ήταν εκείνες που βρίσκονται: δυτικά της Εθνικής οδού (από το κόμβο της Αττικής οδού μέχρι το κόμβο της Καβάλας ) , στους δήμους του Πειραιά και στα  Μεσόγεια

Οι περιοχές αυτές ήταν οι πιο ευαίσθητες στην κρίση καθώς οι σωρευτικές απώλειες κατά την περίοδο 2009-2010 ξεπερνούν το 20%.

Αντίθετα , περιοχές ακριβών κατοικιών όπως για παράδειγμα Ψυχικό , περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου ο αριθμός στις οποίες ο αριθμός των προσφερόμενων κατοικιών είναι περιορισμένος οι απώλειες ήταν ανύπαρκτες.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα δύο πρόσωπα της κρίσης. Το ένα πρόσωπο αφορά σε περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες στην ανεργία και στην συρρίκνωση του εισοδήματος στις οποίες καταγράφηκε αύξηση της προσφοράς. Το άλλο πρόσωπο αφορά σε περιοχές που απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα και με περιορισμένη προσφορά. Στην πρώτη περίπτωση «ευαισθησία» της αγοράς στην επιδείνωση των συνθηκών της οικονομίας μεταφράστηκε σε ζημιές. Στην άλλη , η κρίση που κατασκεύασε νέο πλούτο στην πραγματικότητα έμεινε ανεπηρέαστη.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki