Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Πως θα βγάλετε κέρδη

Ακόμα και σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή η επένδυση σε κατοικία μπορεί να αποδειχθεί μία εξαιρετικά αποδοτική επιλογή. Το κλειδί για μία αποδοτική επένδυση είναι η σωστή επιλογή ακινήτου καθώς η κρίση δεν κτυπά παντού ούτε με τον ίδιο τρόπο ούτε με την ίδια ένταση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι απώλειες δεν είναι ίδιες σε όλες τις περιοχές ούτε σε όλες τις κατηγορίες κατοικιών. Ποια είναι όμως τα «μυστικά για τα κέρδη»;

1. Επιλογή περιοχής. Οι πολύ ακριβές περιοχές αλλά και οι μεσαίες περιοχές οι οποίες παρέχουν υποδομές στους τομείς της μεταφοράς και της εκπαίδευσης έχουν πληγεί αναλογικά λιγότερο από την κρίση. Στην πραγματικότητα, κατοικίες σε περιοχές όπως το Ψυχικό αλλά και στη Νεάπολη οι απώλειες των τιμών είναι χαμηλότερες από 10% και ο μέσος απαιτούμενος χρόνος για την πώληση μίας κατοικίας είναι λιγότερος κατά 30% σε σύγκριση με άλλες περιοχές .

2. Επιλογή ακινήτου. Η κρίση είχε καταλυτικές επιπτώσεις στις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών. Ενώ μέχρι το 2009 , οι υποψήφιοι αγοραστές ζητούσαν όλο και μεγαλύτερα σπίτια σήμερα οι απαιτήσεις τους έχουν περιοριστεί . Από στοιχεία προκύπτει ότι πριν ξεσπάσει η κρίση το μέσο εμβαδόν των πωλούμενων νέων κατοικιών ήταν 85-90 τμ περίπου. Σήμερα , ο συντριπτικός όγκος των αγορών αφορά σπίτια που το μέσο εμβαδόν τους είναι μικρότερο των 80 τμ. Από την μία πλευρά η αδυναμία εξασφάλισης τραπεζικών δανείων και από την άλλη η φορολογία είχαν ως αποτέλεσμα την στροφή των αγοραστών σε μικρότερες κατοικίες.

3. Η εσωτερική διαρρύθμιση. Πριν τρία χρόνια , οι υποψήφιοι αγοραστές έδιναν μεγάλη σημασία στους λεγόμενους «κοινόχρηστους» χώρους του σπιτιού, δηλαδή στο σαλόνι και στην τραπεζαρία. Για περίπου 20 χρόνια το ζητούμενο εμβαδόν των χώρων αυτών «μεγάλωνε» σε βάρος των λειτουργικών χώρων του σπιτιού (κουζίνα, υπνοδωμάτια). Παράλληλα, πρόσθετα στοιχεία της κατασκευής όπως για παράδειγμα τα δάπεδα , οι εντοιχισμένες κουζίνες ακόμα και το τζάκι ήταν στοιχεία που αποτελούσαν «κράχτη» για τον αγοραστή. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς περιορίζονται οι απαιτήσεις που αφορούν την «βιτρίνα» του σπιτιού και το βάρος δίδεται στους λειτουργικούς του χώρους.

4. Εξοικονόμηση ενέργειας. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ , των κοινοχρήστων και του νερού πριν την κρίση δεν ήταν στοιχεία που μπορούσαν να επηρεάσουν ιδιαίτερα την επιλογή του υποψήφιου αγοραστή. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα εγκαταστάσεις που μπορεί να κάνουν την κατοικία φιλική στο πορτοφόλι του υποψήφιου «αγοραστή» μετρούν στην τελική επιλογή.

5. Καθημερινότητα. Για τους παλαιότερους έννοιες όπως «εγκληματικότητα» και «εθνολογική σύνθεση πληθυσμού», ήταν άγνωστες αφού σε όλες σχεδόν τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων δεν υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα. Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει και η προοπτική αγοράς σε μία προβληματική περιοχή είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζει ο υποψήφιος αγοραστής.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki