Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κατοικία: "Κράχτες" για κέρδη

Υπάρχουν «σημάδια» για πιθανά κέρδη στην αγορά κατοικίας; Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα προέκυψε ότι ορισμένες δραστηριότητες που γίνονται σε μία περιοχή μπορεί να έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο των τιμών κατοικιών.

Οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ, εξακολουθούν να αποτελούν «πηγή κερδών» για την αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με την έρευνα, στις περιοχές που βρίσκονται πλησίον σταθμών του ΜΕΤΡΟ, το επίπεδο των τιμών είναι 5-10% υψηλότερο σε σύγκριση με κατοικίες περιοχών με ανάλογα χαρακτηριστικά. Η «ψαλίδα» περιορίζεται σε συνάρτηση με την απόσταση από το σταθμό δηλαδή όσο μεγαλώνει η απόσταση τόσο μικραίνει η διαφορά. Παράλληλα, ο μέσος χρόνος απορρόφησης είναι περίπου 20% λιγότερος σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Αντίθετα, στις περιοχές που λειτουργούν σταθμοί του ΗΣΑΠ, οι διαφορές είναι μικρές και αυτό οφείλεται κυρίως σε ποιοτικούς παράγοντες που καθορίζουν το προφίλ της περιοχής όπως η εγκληματικότητα, η ανεργία και τα εισοδηματικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή στις περιοχές του κέντρου , οι διαφορές είναι οριακές ,στο βόρειο τομέα της διαδρομής η «ψαλίδα» κινείται σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα του ΜΕΤΡΟ και στο νότιο τομέα οι διαφορές κινούνται σε επίπεδα 2-5%.

Τα σχολεία είναι δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζουν θετικά την εξέλιξη της ζήτησης σε μία περιοχή. Από την έρευνα προκύπτει ότι καθοριστικός παράγων είναι η ποιότητα του σχολείου. Δηλαδή , οι κατοικίες που βρίσκονται σε σχολεία με υψηλές επιδόσεις είναι ακριβότερες 5% περίπου από το μέσο όρο της περιοχής. Αντίθετα, σχολεία με χαμηλές εκπαιδευτικές επιδόσεις , έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο των τιμών αλλά και στο γενικότερο προφίλ της αγοράς κατοικίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική έρευνα εξέτασε και περιοχές όπου βρίσκονται σε λειτουργία και ιδιωτικά σχολεία.

Τα γήπεδα, δεν φαίνεται να έχουν επίπτωση στο επίπεδο των τιμών. Σε αντίθεση με την αγορά του Λονδίνου όπου οι περιοχές πού γειτνιάζουν με αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ταχύτερη αύξηση των τιμών σε σύγκριση με άλλες όμορες τους, στην Αττική δεν φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση. Αν και πλέον, οι γειτονιές με μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού εντούτοις για τους υποψήφιους αγοραστές οι γηπεδικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα παρά ως πλεονέκτημα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για περιοχές με αθλητικές εγκαταστάσεις που απευθύνονται στο ευρώ κοινό καθώς εκεί οι τιμές είναι 5% υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες που δεν έχουν αυτό το «προνόμιο».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki