Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αρχίζει η κόντρα Μέρκελ και Ολάντ για την ανάπτυξη

Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, στο θέμα της ανάπτυξης, αποκηρύσσοντας οιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική βασιζόμενη σε πιστώσεις, την ώρα που εντείνονται οι φωνές ανησυχίας για ύφεση στην Ευρωζώνη και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις πρώτες προκλήσεις.

Η Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε τα νέα αιτήματα από κεντροαριστερούς αντιπάλους της στη Γερμανία και στην Ευρώπη, για υιοθέτηση πολιτικών στήριξης των οικονομιών που βασίζονται στη δημιουργία νέου χρέους, προειδοποιώντας ότι «η ανάπτυξη που στηρίζεται σε πιστώσεις», το μόνο που θα μπορούσε να επιτύχει είναι να παρασύρει την Ευρωζώνη ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση.

Από την ώρα που κέρδισε τις εκλογές στη Γαλλία ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, έχουν αυξηθεί οι πιέσεις απέναντι στην κα Μέρκελ για χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το Βερολίνο ως το «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Μιλώντας ενώπιον της Κάτω Βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στους «δύο πυλώνες» της ευρωπαϊκής πολιτικής, που είναι η μείωση του χρέους και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

«Η ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία, ενώ η ανάπτυξη με δανεικά θα μας έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης και γι' αυτό δεν θέλουμε και δεν πρέπει να το κάνουμε», δήλωσε η κα Μέρκελ. «Εχουν ειπωθεί τόσα πολλά, από ευρωομολόγα μέχρι τη μόχλευση, τα οποία θεωρήθηκαν θαυματουργά φάρμακα και στη συνέχεια απορρίφθηκαν ως μη βιώσιμα. Ο μόνος βιώσιμος δρόμος είναι να αποδεχθούμε ότι το να ξεπεράσουμε την κρίση είναι μία μακρά, επώδυνη διαδικασία, που θα πετύχει μόνο εάν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης, που είναι το τρομερό χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία απέρριψε μία ανάπτυξη με πιστώσεις, ο Φρανσουά Ολάντ έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο, ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στην προσπάθειά του να αλλάξει τον προσανατολισμό της Ευρώπης από τη λιτότητα προς την ανάπτυξη.

Ο κ. Ολάντ συναντήθηκε, χθες, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Παρίσι, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν το σχέδιό του, όμως ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο για την πολύωρη συνάντηση που είχε με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Η απόφαση, πάντως, του κ. Ολάντ, να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup αλλά και τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, την Τετάρτη, αποτελούν μία ένδειξη, σύμφωνα με αναλυτές, ότι επιθυμεί να διευρύνει τον τρόπο λήψης αποφάσεων της Ευρωζώνης πέρα από το «δίπολο» Μέρκελ - Σαρκοζί που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η Ολλανδία προειδοποιεί για μία «Χαμένη δεκαετία»

Και όλα αυτά τη στιγμή που εντείνονται οι φωνές για λήψη άμεσων μέτρων, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης βυθίζεται στην ύφεση. Η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας σε έκθεσή της προειδοποίησε, χθες, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας ιαπωνικού τύπου «Χαμένης Δεκαετίας», με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, ασθενική κατανάλωση, χαμηλές εταιρικές επενδύσεις και αυστηρότερους όρους δανεισμού, διακρίνοντας ομοιότητες ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση της Ευρώπης και την κατάσταση της Ιαπωνίας κατά τη δεκαετία του 1990, όταν η τελευταία αντιμετώπιζε προβλήματα στο δημοσιονομικό και το χρηματοπιστωτικό τομέα και μείωση των δαπανών στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση της Ιαπωνίας έδειξε την ανάγκη η κεντρική τράπεζα να καταπολεμήσει επιθετικά τον αποπληθωρισμό, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα, προσθέτοντας ότι τα φορολογικά κίνητρα δεν προσφέρουν διέξοδο από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, επισημαίνει την υπερβολική εξάρτηση του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στις αδύναμες τράπεζες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρώτη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ, στις 15 Μαΐου, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά μάλιστα το πρώτο δείγμα πολιτικής που έδωσε χθες ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο νεοεκλεγείς κ. Ολάντ σκοπεύει να κάνει οικονομικά ασύμφορες τις απολύσεις από υγιείς εταιρείες και θα «πολεμήσει» μεγάλους εργοδότες, όπως η General Motors ώστε να τους αναγκάσει να αποκτήσουν μια πιο «ηθική» προσέγγιση στο θέμα, όπως δήλωσε ένας εκ των συμβούλων του. Ηδη, ο κ. Ολάντ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα προσπαθήσει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στις κερδοφόρες επιχειρήσεις που ανακοινώνουν απολύσεις απλά και μόνο για να βελτιώσουν την τιμή των μετοχών τους.

Μέχρι στιγμής, ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις για χαλάρωση της αυστηρής εργασιακής νομοθεσίας της Γαλλίας, ένας άλλωστε και από τους λόγους για τους οποίους ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε τον Ιανουάριο την πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας του. Πολύ περισσότερο, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο σοσιαλιστής Μισέλ Ροκάρ δήλωσε, χθες, ότι φοβάται μία σύγκρουση ανάμεσα στον εκλεγμένο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και στην καγκελάριο της Γερμανίας γύρω από την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ευρώπη. «Φοβάμαι πολύ μήπως ένα γαλλικό αίτημα γίνει σύμβολο διαπληκτισμού.

Πηγή: Ναυτεμπορική

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki