Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Γιατί δεν θέλουν Ελλάδα!

Αθήνα και Δουβλίνο έρχονται τελευταίες στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ειδικών του real estate όσον αφορά τις προοπτικές αλλά και τις ευκαιρίες στην αγορά για το 2011, ενώ την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά κερδίζει η Κωνσταντινούπολη. Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν τις συγκεκριμένες αγορές κάθε άλλο παρά ελκυστικές. Αποτέλεσμα; Η Αθήνα κατατάσσεται στην 26η θέση, προτελευταία, και ακολουθεί το Δουβλίνο, στην 27η, ενώ στην πρώτη τριάδα, εκτός της Κωνσταντινούπολης βρίσκονται το Λονδίνο και το Μόναχο. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η PricewaterhouseCoopers για τις αναδυόμενες τάσεις στο Real Estate (Emerging Trends in Real Estate 2011) σε συνεργασία με το Urban Land Institute, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν 600 επαγγελματίες του real estate από όλη την Ευρώπη με δραστηριότητα στους κλάδους των επενδύσεων, των εταιρειών ακινήτων μεσιτών, διαχειριστών κεφαλαίων, τραπεζών και αναλυτών.

Ο χαρακτηρισμός των στελεχών της αγοράς για τις επιδόσεις της Ελλάδας το 2011 είναι απλά... φτωχές. Παρ' όλο που το προηγούμενο έτος η Αθήνα βρέθηκε στην 20ή θέση στο σύνολο των 27 πόλεων βάσει των απαντήσεων των 600 στελεχών που δόθηκαν στην ίδια έρευνα, ήδη από τις περυσινές απαντήσεις δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για την εύθραυστη ελληνική οικονομία, εκτιμώντας μάλιστα ότι τα χειρότερα έρχονται. Οι ανησυχίες αυτές τελικά επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα τόσο τα στελέχη που ρωτήθηκαν στην Αθήνα όσο και τα στελέχη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές στη συντριπτική τους πλειονότητα προέβλεψαν ακόμη χειρότερες ημέρες το 2011 σε σχέση με το 2010. Για όσους... τολμηρούς, πάντως, αποφασίσουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, ο κλάδος των ξενοδοχείων φαίνεται ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας τις απαντήσεις που αντιστοιχούν συνολικά σε ποσοστό της τάξεως του 35,5% περίπου και ακολουθούν ο κλάδος των κατοικιών με 18,8%, τα βιομηχανικά ακίνητα και οι αποθηκευτικοί χώροι με 16,7%, τα εμπορικά καταστήματα με 14,6% και επίσης με 14,6% τα γραφεία. Η

Η Κωνσταντινούπολη είναι αυτή τη στιγμή μακράν η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για να επενδύσει κάποιος σε ήδη υφιστάμενα ή να κατασκευάσει νέα ακίνητα (γραφεία, εμπορικά κέντρα, κατοικίες), δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα πολύ χαμηλά νούμερα σε ουκ ολίγες ευρωπαϊκές αγορές. Σημειωτέον ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν πέρυσι στην 5η θέση όσον αφορά στις προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Για το 2011 η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας κατατάσσεται πρώτη στην κατηγορία των νέων αναπτύξεων και δεύτερη, μετά το Μόναχο, στην κατηγορία των αποδόσεων από υφιστάμενα ακίνητα. Η τουρκική οικονομία παρουσίαση ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2010, δεδομένου ότι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έδωσαν μεγάλη ώθηση στην καταναλωτική δαπάνη και τις επενδύσεις. Η οικονομική ανάπτυξη είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει αύξηση στα ενοίκια και τις αξίες των ακινήτων στην τουρκική αγορά, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες η προσπάθεια των κυβερνήσεων επικεντρώνεται στη μείωση του δημοσιονομικού χρέους και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών. Oι δυσκολίες για την εξασφάλιση νέων και την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων ή ακόμη και για τη χρηματοδότηση νέων έργων εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την αγορά ακινήτων ανά την Ευρώπη, εξ ου και το γεγονός ότι οι επενδύσεις κατευθύνονται αυτή τη στιγμή σε υψηλών προδιαγραφών κτίρια στις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η ζήτηση από υποψήφιους μισθωτές θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα και τα ενοίκια (σσ. κάτι φυσικά που δεν συμβαίνει στη χώρα μας, όπου οι προβλέψεις ως προς την πορεία των ενοικίων εφέτος παραμένουν πτωτικές). Στην Ιρλανδία και την Ελλάδα εντοπίζεται η μεγάλη... ανησυχία των επενδυτών πανευρωπαϊκά, χώρες για τις οποίες δεν υπάρχει κάτι θετικό να σχολιάσει κάποιος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η έρευνα, ενώ οι Ευρωπαίοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι επενδυτές για τη Γερμανία, ενώ Λονδίνο και Παρίσι θα εξακολουθήσουν να απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των επενδύσεων, λόγω της υψηλής ζήτησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο Λονδίνο σημειώθηκαν πέρυσι οι περισσότερες επενδύσεις στον κόσμο σε υφιστάμενα κτίρια με ένα σύνολο 23,9 δισ. δολαρίων που επενδύθηκε στο επαγγελματικό real estate. Ως μέτρο σύγκρισης ως προς το τελευταίο κι ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, μπορεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα της BNP Paribas Real Estate, οι συναλλαγές που έγιναν στον χώρο των ακινήτων κατά το 2010 στην Αθήνα, μειώθηκαν κατακόρυφα, αφού καταγράφηκαν αγοραπωλησίες ύψους μόλις 45 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν, το αντίστοιχο ποσό ήταν 197 εκατ. ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki