Ο πόλεμος των ισοτιμιών που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι υπόθεση μόνο των κερδοσκόπων συναλλάγματος αλλά και της αγοράς ακινήτων αφού απο αυτόν θα κριθεί και ο χρόνος ανάκαμψης της αγοράς. Ήδη η υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και την στερλίνα έχει στρέψει τους επενδυτές στην αγορά των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας και περιορίζει ακόμα περισσότερο:
-την περιορισμένη εγχωρια ζήτηση -λόγω των περιορισμών ρευστότητας.
-τις επενδύσεις στο εξωτερικό αφού , τα ευρωπαϊκά ακίνητα και κατ επέκταση και τα ελληνικά γίνονται ακριβότερα λόγω της ισοτιμίας.
Ωστόσο, σε αυτόν τον πόλεμο των «ανταγωνιστικών υποτιμήσεων» των νομισμάτων δεν φαίνεται να συμμετέχει για μια ακόμη φορά η Ζώνη του Ευρώ. Η ΖτΕ δεν διαθέτει ενιαία ισχυρή κυβέρνηση, ενώ η ΕΚΤ, υπό την καταλυτική επιρροή της Γερμανίας, όχι μόνο δεν συμμετέχει στην εφαρμογή πολιτικών ποσοτικής ενίσχυσης της ρευστότητας στις οικονομίες της ΖτΕ αλλά υφίσταται πιέσεις να προχωρήσει σε περιορισμό και των υφιστάμενων πολιτικών. Πράγματι, η πρόσφατη δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διακόψει το πρόγραμμά της αντισταθμισμένης αγοράς κρατικών ομολόγων (μέχρι τώρα έχει αγοράσει μόνο € 63,5 δις), οδήγησε αμέσως σε περαιτέρω ανατίμηση του Ευρώ. Σημειώνεται ότι η περαιτέρω ανατίμηση του Ευρώ μπορεί να δυσκολέψει ουσιαστικά την επίτευξη προόδου στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών της ΖτΕ που αντιμετώπισαν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα εντός του 2010. Επίσης, μπορεί να θέσει εμπόδια στην συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας χωρών όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα που στηρίζουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους κυρίως στις καθαρές εξαγωγές.