Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εντείνονται οι πιέσεις στα επαγγελματικά

Οι προοπτικές για την εμπορική ακίνητη περιουσία είναι ακόμα εξίσου άσκημες σε σύγκριση με το 2009 πιστεύουν οι ειδικοί καθώς τόσο τα στοιχεία από την αγορά όσο και από την οικονομία είναι απογοητευτικά. Ήδη , καταγράφεται πτώση των τιμών των ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα που βρίσκονται σε σημεία υψηλής προβολής που κινείται στα επίπεδα 15-25% ενώ η ζήτηση βρίσκεται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες εμφανίζονται επιφυλακτικές στην χρηματοδότηση και αυτό πολύ δύσκολα θα ανατραπεί στο εγγύς χρονικό διάστημα. Το νέο στοιχείο όμως που έχει αναδείξει η κρίση είναι ότι πλέον η αγορά κινείται με εντελώς διαφορετικές ταχύτητες αφού «ξεκαθάρισαν τα υγιή ακίνητα από τα σκουπίδια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για την περίπτωση των καταστημάτων όπου η διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ των κεντρικών εμπορικών δρόμων και των παράπλευρων είναι πλέον εμφανής, Ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι τα ποσοστά των κενών καταστημάτων και γραφείων εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά σε επίπεδα άνω του 20%. Αυτό προκαλεί πιέσεις στις τιμές των ενοικίων τα οποία θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν σε όλη την διάρκεια του χρόνου καθώς:

-δεν διαφαίνεται ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων ώστε να απορροφηθούν περισσότεροι γραφειακοί χώροι

-η ιδιωτική κατανάλωση θα εξακολουθήσει να κινείται με αρνητικούς ρυθμούς και αυτό θα έχει επίπτωση στον όγκο των πωλήσεων του εμπορίου.

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο εντεινόμενος ανταγωνισμός των εμπορικών κέντρων τα οποία απορροφούν ένα σημαντικό ποσοστό του εμπορικού τζιρου. Εκτιμήσεις ειδικών κάνουν λόγο για μείωση των ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα που θα κινηθεί στα επίπεδα του 10% αφού ήδη οι τιμές είναι χαμηλές γεγονός που δεν επιτρέπει μεγάλες διορθώσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki