Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Χάνει πόντους η Αττική

Σε αλλαγή του "χάρτη" της οικοδομής οδήγησε η κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας ο μεγάλος χαμένος είναι η οικοδομή στην Αττική καθώς ο ρόλος της υποβαθμίζεται. Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% των ανέργων που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή κατοικούν στην Αττική. Ειδικότερα μέχρι το 2008, οι επενδύσεις σε κατοικία που γίνονταν στην Αττική αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο των ασυνολικών επενδύσεων. Σταδιακά το "ειδικό βάρος " άρχισε να υποχωρεί με αποτέλεσμα το 2009 το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί στο 27% ενώ φέτος έχει πέσει στο 23% περίπου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες στην Αττική αντιπροσώπευε το 33% της συνολικής υποχώρησης της τελευταίας χρονιάς ενώ αν συνυπολογιστεί και η Θεσσαλονίκη τότε το συμπερασμα που προκύπτει είναι ότι οι δύσο αυτές αγορές συγκεντρώνουν το 40% των συνολικών απωλείών. Όπως σχολίαζαν οικονομικοί αναλυτές η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική :

-της συρρίκνωσης στην αγορά κύριας κατοικίας.

-της εξάρτησης των κατοίκων αυτών των δύο αγορών απο τον τραπεζικό δανεισμό.

-της αδυναμίας της αγοράς εξοχικής κατοικίας να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την ανάκαμψη.

-της μεγαλύτερςη επίπτωσςη που έχει η κρίση στο εισόδημα και στην κατανάλωση των κατοίκων στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Απο την άλλη πλευρά η εξέλιξη αυτή είναι και μία σαφής ένδειξη για την χωροταξική κατανομή του αδιάθετου αποθέματος κατοικίων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki