Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οδηγός για το κυνήγι των ευκαιρίων

Παράγοντες του κλάδου των ακινήτων κάνουν λόγο για «μη αγορά» θέλοντας να δείξουν ότι δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες και χιλιάδες ακίνητα μένουν στα αζήτητα.  Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές απέχουν παντελώς από την αγορά, αποστερώντας δισεκατομμύρια ευρώ από την Κτηματαγορά, την οικοδομή και την οικονομία γενικότερα. Σαφέστατα, δεν πωλείται όλη η Ελλάδα σε τιμές απαξίωσης, ωστόσο, οι ευκαιρίες είναι πάρα πολλές. Οι ειδικοί της αγοράς συμβουλεύουν όσους έχουν χρήματα για επένδυση να εστιάσουν στις εξής κατηγορίες:

1 Κατοικίες μεγάλων επιφανειών, πλέον των 100 τ.μ. σε ακριβές περιοχές. Απευθύνονται στα υψηλά βαλάντια που μπορούν να διαθέσουν από 600 χιλ. ευρώ μέχρι και 2-3 εκατ. ευρώ. Επειδή τα συγκεκριμένα ακίνητα, μονοκατοικίες και μεζονέτες κατά κύριο λόγο, είναι στα αζήτητα, μπορούν να πετύχουν τιμές πάνω από 40% χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2009. Υπάρχουν βέβαια και τα «σκοτωμένα» ακίνητα, αυτά δηλαδή που πωλούνται κάτω από την αντικειμενική αξία λόγω αδυναμίας συντήρησής τους και πληρωμής φόρων ή εξαιτίας οικονομικής δυσχέρειας των ιδιοκτητών. Τα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Εκάλη, Κεφαλάρι, Διόνυσος,) κρύβουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες για τους έχοντες. Όμως, περισσότερες είναι οι ευκαιρίες στα ανατολικά του λεκανοπεδίου, δηλαδή σε Γέρακα, Παλλήνη, Παιανία, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Λούτσα, Καλύβια, Ραφήνα, Πόρτο Ράφτη, καθώς εκεί κτίστηκαν χιλιάδες κατοικίες. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από 30% έως 40%.

2 Σπίτια μικρών επιφανειών σε φτωχές συνοικίες, καινούρια και μεταχειρισμένα. Πρόκειται για ακίνητα που πωλούνται από οικογένειες που δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις και προσπαθούν να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς. Στα δυτικά προάστια (Αιγάλεω, Ρέντης, Νίκαια, Περιστέρι κ.λπ.) και στις συνοικίες πέριξ του κέντρου της Αθήνας (Παγκράτι, Βύρωνας, Καισαριανή, Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Γουδί κ.λπ.) υπάρχουν πολλές αγγελίες πώλησης ακινήτων σε τιμές έως 30% χαμηλότερες.

3 Μεταχειρισμένα σπίτια στα γκέτο της Αθήνας. Η απαξίωση πολλών περιοχών λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας έχει οδηγήσει σε «κύμα» φυγής χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι πουλάνε όσο όσο τα διαμερίσματά τους. Εκεί υπάρχουν και τα περισσότερα πωλητήρια κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Μια τέτοια επένδυση φυσικά έχει ρίσκο καθώς μπορεί να αποφέρει κέρδη μόνο σε περίπτωση γενικευμένης ανάπλασης του κέντρου, απομάκρυνσης χιλιάδων μεταναστών και ενός κεντρικού σχεδίου επιστροφής των Αθηναίων σε γειτονιές όπως Μεταξουργείο, Κολωνός, Βικτώρια, Πατήσια, Κυψέλη, Θησείο, Αγιος Παντελεήμονας, Εξάρχεια κ.λπ.

4 Οικόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται κινητικότητα στην αγορά αγροτεμαχίων πλέον των 20 στρεμμάτων στη νησιωτική χώρα και στις παραθαλάσσιες αλλά και ορεινές περιοχές. Αντίθετα, έχουν «παγώσει» οι αγορές για αγροτεμάχια μικρότερα των 20 στρεμμάτων εξαιτίας της φημολογίας για αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση. Το ψάξιμο για φθηνά οικόπεδα, ακόμη και κάτω από τις αντικειμενικές αξίες, μπορεί να αποκαλύψει «διαμάντια» καθώς η γη είναι το πρώτο πράγμα που «ξεφορτώνονται» από την περιουσία τους όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, χρέη κ.λπ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki