Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Τέσσερεις κίνδυνοι για επενδύσεις

Νέα μεγάλη πτώση στα ενοίκια και τη ζήτηση για καταστήματα που βρίσκονται σε δρόμους υψηλής εμπορικής προβολής καθώς και στα κτίρια γραφείων προβλέπουν οι θεσμικοί επενδυτές. Μάλιστα , κάποιοι από αυτούς προβλέπουν ότι στην διάρκεια του β΄εξαμήνου του τρέχοντος έτους οι τιμές θα πέσουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα . Σύμφωνα με την Eurobank Properties «Η περίοδος της ύφεσης που διανύουμε χρειάζεται υπομονή και επιλεκτικές τοποθετήσεις. Περιμένουμε μία επιπλέον πίεση στην αγορά του high street retail και σε 2ης κατηγορίας κτίρια γραφείων, ενώ θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2012 θα παρουσιασθούν ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις.». Αναλυτές της ίδιας εταιρίας ε πισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «ότι σε μία περίοδο όπου το Ευρωπαϊκό Real Estate δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, οι τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο τις εταιρείες ακινήτων αλλά και το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων.» Οι μεγάλυτεροι κίνδυνοι που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επενδυτές ακίνητης περιουσίας είναι:

-Μεταβολές στις αξίες των ακινήτων: Οι μεταβολές στις αξίες των ακινήτων έχουν αντίκτυπο στην κατάσταση αποτελεσμάτων και τον ισολογισμό των εταιριών ανάλογα με την εμπορική τους αξία.

-Επισφάλειες από μισθωτές: Τα έσοδα επηρεάζονται σημαντικά σε περίπτωση που οι μισθωτές αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

-Κίνδυνος Επιτοκίου: Ο κίνδυνος επιτοκίου προκύπτει κυρίως από μακροχρόνιες χρηματοοικονομικές μισθώσεις και τραπεζικό δανεισμό κυμαινόμενου επιτοκίου καθώς και τον υψηλό όγκο επενδύσεων κεφαλαίων σε προθεσμιακές καταθέσεις.

-Πληθωριστικός Κίνδυνος : H έκθεση σε πληθωριστικό κίνδυνο προέρχεται κυρίως από μισθωτικές συμβάσεις που είτε σταθερές μεγάλης διάρκειας που δεν περιλαμβάνουν δείκτη αναπροσαρμογής .Συνήθως , η πρακτική είναι μισθώσεις με ελάχιστο χρονικό ορίζοντα 12 ετών τα μισθώματα των οποίων αναπροσαρμόζονται ετησίως σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή και ένα περιθώριο μέχρι 2%. Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες ρυθμίσεις για την λύση των συμβάσεων μεγιστοποιεί μεσοπρόθεσμα των συγκεκριμένο κίνδυνο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki