Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι αλλαγές που έρχονται

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε διαδικασία συγκέντρωσης και αυτό θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο προφιλ της αγοράς επαγγελματικών χώρων.Σύμφωνα με μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από ένα περίπου μήνα, η κρίση θα έχει ως συνέπεια την σταδιακή αποχώρηση από την αγορά πολλών εμπορικών επιχειρήσεων αλλά και την αναστολή της λειτουργίας άλλων που δραστηριοποιούνται στον τριγενή τομέα της οικονομίας. Η πορεία αυτή θα έχει άμεση επίπτωση στην αγορά εμπορικών ακινήτων αλλά και γραφειακών χώρων καθώς όλα δείχνουν ότι η ζήτηση θα είναι μειωμένη σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 30%. Η ίδια μελέτη διατυπώνει την άποψη ότι , στην διάρκεια της επόμενης πενταετίας θα σημειωθεί χωροταξική συγκέντρωση τόσο στο εμπόριο όσο και στην αγορά γραφείων. Εκτιμάται ότι οι αγορές θα συγκεντρωθούν σε σημεία «άγκυρες» με αποτέλεσμα , το αποκεντρωμένο μοντέλο που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες σταδιακά να εξαφανίζεται.

Το πιο δυσοίωνο σενάριο προβλέπει το πολλαπλασιασμό των κτιρίων γραφείων « φαντασμάτων» σε περιφερειακές αγορές στις οποίες δεν υπάρχει η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και την συρρίκνωση των περιφερειακών εμπορικών αγορών που αναπτύχθηκαν την τελευταία εικοσαετία. Ήδη, η εμπορική αγορά που αναπτύχθηκε στην Λεωφόρο Κηφισίας δίνει μία γεύση των προοπτικών της αγοράς καθώς ήδη το ποσοστό των κενών καταστημάτων κινείται στα επίπεδα του 40%. Ανάλογη είναι και η προοπτική στην αγορά εμπορικών καταστημάτων της Λεωφόρου Συγγρού καθώς μετά την εγκατάλειψη δεκάδων εμπορικών χώρων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην αγορά αυτοκίνητου δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν νέοι μισθωτές.

Αντίστοιχη εικόνα φαίνεται να διαμορφώνεται και στην αγορά γραφειακών χώρων . Για παράδειγμα η παραλιακή Λεωφόρος της Αθήνας παρά το γεγονός ότι φαινόνταν ότι θα εξελισσόνταν στο νότιο πόλο εγκατάστασης των επιχειρήσεων , τελικά η προοπτική αυτή μέρα με την μέρα αποδυναμώνεται . Ανάλογες είναι και οι προοπτικές σε περιφερειακές αγορές όπως για παράδειγμα στην Μεταμόρφωση αλλά και στα Μεσόγεια , όπου παρά το γεγονός της μετεγκατάστασης εκατοντάδων επιχειρήσεων αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να διαμορφωθεί αγορά με αποτέλεσμα να διατυπώνονται απόψεις για την πορεία εξέλιξης τους την επόμενη δεκαετία. Αντίθετα στην ίδια μελέτη διατυπώνεται η άποψη ότι η πορεία των αποδόσεων θα είναι έντονα ανοδική και αυτό θα οφείλεται στην προσπάθεια που αναμένεται να εκδηλωθεί της ρευστοποίησης ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki