Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δάνεια:Συμφέρει η πρόωρη αποπληρωμη;

Μία ξαφνική κληρονομιά άλλαξε τη ζωή σας. Ξαφνικά εκεί που χρωστάγατε ένα στεγαστικό δάνειο 250.000 και μόλις μετα βίας συγκεντρώνατε τα χρήματα της δόσης, τώρα μπορείτε να πάτε στην τράπεζα και να ξοφλήσετε όλο το δάνειο! Είναι όμως μία σωστή κίνηση; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής κατάστασης του κάθε νοικοκυριού. Δηλαδή πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να συνυπολογίσετε:

-το φορολογικό σας προφιλ

-τις ανάγκες ρευστότητας για την επόμενη πενταετία

-την σταθερότητα της εργασίας -τις εναλλακτικές αποδόσεις που προσφέρουν οι άλλες επενδυτικές επιλογές.

Σήμερα το φορολογικό όφελος από τους τόκους των στεγαστικών δανείων έχει περιοριστεί , ενώ το τεκμήριο της δαπάνης για πληρωμή των δόσεων είναι μία φορολογική «παγίδα» που δεν πρέπει να παραβλέψετε. Η πλήρης εξόφληση του δανείου δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Επίσης, από μία πρόωρη αποπληρωμή γλυτώνετε χρήματα που θα προορίζονταν για την πληρωμή των δόσεων . Δηλαδή έχετε μία εξοικονόμηση ρευστού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πχ για αποταμίευση. Λάβετε υπόψη ότι , αν κρατήσετε το δάνειο μέχρι τη λήξη του τότε το σπίτι θα σας κοστίσει σχεδόν τα διπλά λεφτά λόγω των τόκων. Γιατί , λοιπόν να μη κερδίσετε ένα ποσοστό από αυτούς; Σημαντικός παράγων για την επιλογή σας είναι η ηρεμία. Αποπληρώνοντας το δάνειο έχετε στην κατοχή σας ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο ενώ το άγχος της ανεργίας ή της υποαπασχόλησης δεν είναι πλέον τόσο τρομακτικό ενώ η ανησυχία της απώλειας του σπιτιού αλλά και των χρημάτων που έχετε πληρώσει μέχρι τώρα σαφώς περιορίζεται.

Μα δεν θα έχω στην άκρη τα χρήματα για να πληρώνω αν παρουσιαστεί κάποια ανάγκη ή αν ξαφνικά βρεθώ χωρίς δουλειά , θα σκεφτείτε κάποιοι από εσάς. Η σκέψη αυτή ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν τα χρήματα δεν επενδυθούν στην αποπληρωμή του δανείου αλλά τοποθετηθούν σε κάποια άλλη επένδυση πιο εύκολα ρευστοποιήσιμη και με θετική απόδοση τότε αυτό θα τους επιτρέψει να πληρώνουν τις δόσεις και ενδεχόμενως να έχουν και κάποιο υπόλοιπο. Ισχυρίζονται δηλαδή ότι θα εξασφαλίσουν μια υψηλότερη απόδοση, σε μακροπρόθεσμη βάση, αν επενδύσουν τα χρήματά , αντί να αποπληρώσουν το δάνειο. Θεωρητικά έχουν δίκιο αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι , θα εξασφαλίσετε σε μακροπρόθεσμη βάση μία απόδοση ίση με το επιτόκιο του δανείου. Αν και υπάρχει κάποια πιθανότητα να το πετύχετε εξίσου σημαντικός είναι ο κίνδυνος να αποτύχετε . Και αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι σε εποχές σαν και αυτές που ζούμε σήμερα, η ύπαρξη ρευστότητας είναι το ζητούμενο για όλους. Εχουν δίκιο , αφού η ρευστότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε κάθε δυσκολία μέχρι να έλθουν καλύτερες μέρες ή και να αξιοποιήσετε ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στο μέλλον . Για αυτό λοιπόν λέμε ότι η απόφαση για την αποπληρωμή του δανείου είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki