Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

realestatenews.gr

Μειώνουν τον σδ στα εξοχικά

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε ένα βήµα πίσω, στην τουριστική κατοικία περιµένοντας την κίνηση από το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού που ετοιµάζει σχετικό νόµο. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για το άνοιγµα αυτής της αγοράς είναι να προχωρήσει η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισµό που είναι αρµοδιότητα του ΥΠΕΚΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απέφυγε να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το νέο σχέδιο για την τουριστική κατοικία. «Οτανυπάρξει πρόταση από το υπουργείο Πολιτισµού καιΤουρισµού εµείς θα τοποθετηθούµε» τόνισε χαρακτηριστικά. Οπως ανέφερε, στόχος είναι να µειωθεί ο συντελεστήςδόµησης για την τουριστική κατοικία στο σύνολό της. Πηγές τουΥΠΕΚΑ έλεγαν χθες ότι«αν µειωθεί κατά25% ο συντελεστής δόµησης που σήµερα είναι 0,2 για τα τουριστικά ακίνητα εµείς θα είµαστε ευχαριστηµένοι».

100% οικολογικό κτίριο

Ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο που λειτουργεί μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άνοιξε στη Νότια Κορέα, υπογραμμίζοντας κατά κάποιον τρόπο τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το εμβαδού 2.500 τετραγωνικών κτήριο, το οποίο στεγάζει ένα ερευνητικό κέντρο για την κλιματική αλλαγή και βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ, εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο μήνα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και κόστισε γύρω στα 8 εκατ. δολάρια. Το Εθνικό Ιδρυμα Περιβαλλοντικών Ερευνών (NIER) του υπουργείου δήλωσε, μάλιστα, ότι ευελπιστεί πως το εν λόγω κτήριο θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 100 τόνους ετησίως - όγκος που αντιστοιχεί στο διοξείδιο του άνθρακα που εκλύει ένα αυτοκίνητο 2000 κυβικών όταν καλύπτει απόσταση γύρω στα 200.000 χλμ. Το ενεργειακό κόστος που εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί υπολογίζεται γύρω στα 100.000 δολάρια. Σύμφωνα με τον Jae-Bum Lee, ερευνητή του NIER, τα κτήρια ευθύνονται για το 25% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Νότια Κορέα.

Το ντόμινο της οικοδομής

Μπορεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες να έδειχναν έμπρακτα την πατροπαράδοτη αντίληψή τους στο ρητό «να έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας», σήμερα όμως, πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να το συντηρήσουν, ενώ όσοι ψάχνουν τρόπο να το…. ξεφορτωθούν, είτε δεν το καταφέρνουν, είτε βγαίνουν σημαντικά ζημιωμένοι. Αυτό λένε φορείς του κλάδου της οικοδομής, των μεσιτών και των κατασκευαστών, μεταφέροντάς μας έτσι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης «πάει από το κακό στο χειρότερο και ο πάτος ακόμα δεν είναι ευδιάκριτος», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της πόλης. Όπως διευκρίνισε, οι αγοραπωλησίες την τελευταία πενταετία καταγράφουν πτώση άνω του 80%, ενώ ο αριθμός των συμβολαίων, υπολογίζεται ότι φέτος θα μειωθεί κατά 55%, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον και των καταστημάτων πάνω από 40%.

«Παρά τις σημαντικές μειώσεις στα ακίνητα, όσοι ενδιαφέρονται να προβούν σε αγορά, ζητούν περαιτέρω συμπίεση του κόστους, καθιστώντας την αγοραπωλησία ασύμφορη για τους μεσίτες και τους ιδιοκτήτες», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνοντας ότι η αγορά ακινήτου βρίσκεται σε απαξίωση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μαςεπισημαίνει ότι στην κακή ψυχολογία των πολιτών, λόγω οικονομικής συγκυρίας, τους αυξανόμενους φόρους στο ακίνητο και την ανύπαρκτη σχεδόν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, προστέθηκε και ο νόμος 40/14, βάσει του οποίου δεν μπορείς να μεταβιβάσεις ακίνητο εάν υπάρχει πολεοδομική παράβαση. «Η εφαρμογή του νόμου αυτού έχει χαλάσει στο παρά πέντε και τις όποιες συμφωνίες πάνε να κλείσουν», μας λέει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι η κτηματαγορά παρουσιάζει κάμψη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, κυρίως όμως προς τα Δυτικά, ενώ επεσήμανε ότι το 80% αυτών που πουλούν, έχουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα και γι αυτό προβαίνουν σ' αυτή την ενέργεια. Σε πλήρη αδράνεια βρίσκονται οι περισσότερες οικοδομικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, σε λουκέτο οδηγούνται πολλές από όσες πωλούν υλικά οικοδομών, ενώ η ανεργία στους οικοδόμους καλπάζει ανησυχητικά. Αυτά μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα υπολογίζονται σε 8.000 και στο Βορειοελλαδικό τόξο υπερβαίνουν τις 37.000. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, υπολογίζονται σε πάνω από 150.000 όσοι οικοδόμοι έχασαν τη δουλειά τους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να διπλασιαστεί, εάν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα για την τόνωση του κλάδου.

Πράσινη στέγη για οικονομία στη ΔΕΗ

Σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν οι πράσινες στέγες σε ελληνικά κτίρια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Η μείωση του κόστους ενέργειας για ψύξη μπορεί να φτάσει έως και το 40%, ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από την φυτεμένη επιφάνεια, αλλά και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%. Κτίρια με πράσινη στέγη είναι το δημαρχείο της Ελευσίνας, το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχουν πολλά ιδιωτικών φορέων. Το Νοέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για πράσινες ταράτσες προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για δημόσια κτίρια.

«Δώστε λεφτά στα νοικοκυριά για την ανάπτυξη»Δώστε λεφτά στα νοικοκυριά, μειώστε τη φορολογία και επενδύστε στις υποδομές αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Citigroup προς τους πελάτες της.
Επίσης καλεί τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, ευρωζώνη, Ιαπωνία και Βρετανία να «προσπαθήσουν τα πάντα» ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Ειδικότεραμ στο κείμενο που υπογράφει ο επικεφαλής της Citi, ο Βίλεμ Μπάττερ αναφέρεται ένα σχέδιο τριών σημείων.

Πρώτον τα επιτόκια μειώνονται «μέχρι το μηδέν» κυρίως σε Βρετανία και ευρωζώνη όπου το κόστος του χρήματος απέχει ακόμη πολύ από το απόλυτο μηδέν. Δεύτερον, «πιο εφευρετικές μορφές» ποσοτικής χαλάρωσης για την στήριξη και άλλων τίτλων πέρα από τα κρατικά ομόλογα. Και τρίτον, να ρίξουν οι αρχές «λεφτά με το ελικόπτερο» ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία.
Σε αυτό το σημείο η Citi αναφέρεται σε πολλές επιλογές όπως επενδύσεις σε υποδομές, άμεσες κρατικές πληρωμές στα νοικοκυριά ή μείωση της φορολογίας. Μέτρα δηλαδή που θα μπορούσαν να ωθήσουν σε «μόνιμη αύξηση της νομισματικής βάσης».

Οι αναλυτές της Citi αναγνωρίζουν ότι οι προτάσεις τους δύσκολα θα υιοθετηθούν κυρίως λόγω του φόβου για πληθωρισμό. Επισημαίνουν όμως, ότι πλέον οι ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μία κατάσταση αποπληθωριστικών πιέσεων με υψηλό χρέος.

Πηγή: Ημερησία

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki