Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας έδωσε στη δημοσιότητα τα νεώτερα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του σε ότι αφορά την κίνηση ιδρύσεων και διακοπών λειτουργίας βιοτεχνικών επιχειρήσεων τ ης περιφέρειάς του.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι σταθεροποιείται πλέον η δυσμενής αναλογία ιδρύσεων προς διακοπές στο 1/2 αντί του 1/1, αναλογία που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.
Μία επιχείρηση ιδρύεται και δύο διακόπτουν σε ένα σύνολο οκταμήνου ως εξής:
ΙΔΡΥΣΕΙΣ: 1088
ΔΙΑΚΟΠΕΣ: 2.076
Η ανάλυση των αριθμών σε συνδυασμό με τις τηρούμενες διαδικασίες εγγραφών-διαγραφών οδηγεί στην αποτύπωση της πιο κάτω πραγματικότητας.
• Δημιουργείται έντονο κλίμα εξόδου προς συνταξιοδότηση πολλών επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι έχοντας ήδη τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, λόγω της κρίσης και της κακής πορείας των επιχειρήσεών τους, οδηγούνται σήμερα σε βεβιασμένη επαγγελματική έξοδο.
• Η συρρίκνωση της βιοτεχνικής δραστηριότητας στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη από τους αριθμούς που εμφανίζονται στα μητρώα του ΒΕΑ δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις που διακόπτουν δραστηριότητα δεν ενημερώνουν το Επιμελητήριό τους και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως λειτουργούσες.
Σε σχέση με τις ιδρύσεις των επιχειρήσεων, το ΒΕΑ σημειώνει ότι πολλές επιχειρήσεις που ιδρύονται υποκρύπτουν στην ουσία εξαρτημένη εργασία η οποία για ασφαλιστικούς λόγους λαμβάνει τη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας (αυτοαπασχολούμενος σε παροχή υπηρεσιών).
Το ΒΕΑ τονίζει ακόμα ότι τη δύσκολη εποχή που διανύει η χώρα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η ποιότητα των επιχειρήσεων που «σβήνουν» σε σχέση με αυτές που ιδρύονται. Από το δυναμικό του ΒΕΑ χάνονται μεταποιητικές επιχειρήσεις με συμβολή στην παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας οι οποίες δεν αναπληρώνονται από τις νέες εγγραφές, οι οποίες στην πλειονότητά τους αποτελούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυτοαπασχολούμενων.
Δεν πρέπει να αγνοούμαι το γεγονός ότι η ελληνική βιοτεχνία αναπτύχθηκε την δεκαετία του 80 με την απόφαση της Ν.Ε 197/78, γιατί τότε λειτούργησε ένα κίνητρο ανάπτυξης και αν σήμερα δεν λειτουργήσουν μέτρα συγκράτησης της βιοτεχνικής συρρίκνωσης και της ποιοτικής υποβάθμισής της, η πορεία θα είναι δίχως επιστροφή για το βιοτεχνικό δυναμικό της χώρας, με σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.