Ο φορολογικός διωγμός θα οδηγήσει στη μετανάστευση ή στο λουκέτο των Ελληνικών Επιχειρήσεων, υποστηρίζει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε τον Ιούνιο μέσω της σελίδας του στο διαδίκτυο www.acci.gr το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ.
Στην έρευνα που διεξήχθη με τη μορφή ερωτηματολογίου απήντησαν 1.592 επιχειρήσεις όλων των μορφών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Ατομικές Επιχειρήσεις). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις, περισσότερες από 8 στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου, ενώ 2 στις 10 εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσής τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και 1 στις 2 εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και τερματισμού της λειτουργίας της αν μέσα στον επόμενο χρόνο δε βελτιωθούν οι οικονομικές τους επιδόσεις.
Σε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κων. Μίχαλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:
-Φορολογώντας με συντελεστή 25% τα μη διανεμόμενα κέρδη και με 10% τα διανεμόμενα, αλλά και με την επιβολή, για τρίτη συνεχόμενη φορά, έκτακτης εισφοράς της τάξης από 4%-10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με την υψηλότερη φορολόγηση για τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούνται 4 φορές περισσότερες από μια σειρά γειτονικές χώρες.
-Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από την επιλογή της κυβέρνησης να παγώσει τις επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, ακόμα και σε αυτές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε καμία από τις χώρες στις οποίες έχει κληθεί να παρέμβει, δεν έχει απαιτήσει την αύξηση της άμεσης φορολογίας προς τις επιχειρήσεις. Ο φορολογικός διωγμός των επιχειρήσεων είναι μια πρακτική που δεν υπαγορεύεται από κανέναν, παρά μόνο από ιδεοληψίες και στρεβλές αντιλήψεις του παρελθόντος.