Σενάρια για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών καταρτίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομοκών με στόχο την είσπραξη εσόδων 700 εκατ. Ευρώ κατα τα πρώτο δωδεκάμηνο της εφαρμογής τους. Αν και ο στόχος , όσον αφορά στο σκέλος των έσοδων κρίνεται σχεδόν ως υπερβολικά αισιόδοξος εντούτοις δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ακόμα μεγαλύτερη ύφεση της αγορας καθώς δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη η περίπτωση της αύξησης των τιμών χωρίς ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αφορολόγητων που θα οδηγήσεισε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση .Πληροφορίες φέρουν να εξετάζονται δύο σενάρια .
Το πρώτο προβλέπει την εφάπαξ αύξηση σε ποσοστό 30% κατα μέσο όρο. Το δεύτερο «βλέπει» τις αυξήσεις να γίνονται σε δύο δόσεις . Η πρώτη δόση θα γίνει τον Ιανουάριο 2011 και η δεύτερη το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου.
Οι αυξήσεις στις τιμές αν ισχύσουν οι παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών θα είναι προσανατολισμένες προς την κατεύθυνση της ταύτισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που θα πληγούν θα είναι :
-η Δυτική Αττική και οι χαρακτηριζόμενες ως υποβάθμισμένες συνοικίες της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης.
-οι αγορές κατοικίας των αστικών κέντρων και των ημιαστικών κέντρων της Περιφέρειας όπου οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται των αγοραίων τιμών. Πρέπει να σημειωθεί ότι , η ύφεση έχει συμπιέζει το επίπεδο των τιμών στις λεγόμενες εμπορικές περιοχές με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» με τις αντικειμενικές είτενα έχει κλείσει είτε να εμφανίζει απόκλιση της τάξης του 10%. Το ίδιο δεν ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες παρά την πτώση εμφανίζουν αποκλίσεις που ξεπερνούν το 50%. Η απόφαση για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα φέρει ακόμα περισσότερους ιδιοκτήτες στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άνω θα αυξηθεί η επιβάρυνση στους φόρους κληρονομιών , γονικών παροχών και δωρεών. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος διατήρησης ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.