Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως θα υπολογίζεται η τιμή κτήσης

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δεν είχε προβλέψει ο νομοθέτης στην αρχική εκδοχή της νομοθετικής καθιέρωσης του φόρου υπεραξίας ήταν ο προσδιορισμός της τιμής κτήσης του ακινήτου όταν αυτή δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρη από τα συμβόλαια. Το αίνιγμα λύθηκε με τη συνδρομή του Δείκτη Τιμών Κατοικιών, εισάγοντας στην εξίσωση τον πληθωρισμό που έχει μεσολαβήσει από τον χρόνο απόκτησης του ακινήτου έως τον χρόνο πώλησής του. Το υπουργείο Οικονομικών με τις νέες διατάξεις ξεκαθάρισε ότι η τιμή κτήσης προσδιορίζεται ως εξής:

Στην περίπτωση κτήσης λόγω μεταβίβασης με επαχθή αιτία, τιμή κτήσης θεωρείται το τίμημα ή η αξία του ανταλλάγματος όπως προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο.

Στην περίπτωση κτήσης λόγω κληρονομικής διαδοχής ή μεταβίβασης με χαριστική αιτία, τιμή κτήσης θεωρείται η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, όπως η αξία αυτή προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η τιμή κτήσης είναι ίση με το γινόμενο της τιμής μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) του έτους κτήσης διά του ΔΤΚατ του προηγούμενου της μεταβίβασης έτους.

Ως ΔΤΚατ νοείται ο μέσος Δείκτης Τιμών Κατοικιών Αστικών Περιοχών της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου κάθε έτους, όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν κατά τον χρόνο της μεταβίβασης δεν έχει δημοσιευθεί μέσος ΔΤΚατ, λαμβάνεται υπόψιν ο σχετικός δείκτης του αμέσως προηγούμενου έτους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki