Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οδηγος για το Ε9

Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν φέτος δήλωση στοιχείων ακινήτων, δηλαδή έντυπο Ε9;

Το Ε9 του 2014 πρέπει να το υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι είχαν κατά τη διάρκεια του 2013 μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων, τα οποία είχαν δηλώσει με προηγούμενα έντυπα Ε9, για τα έτη 2005-2013. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει, μέσα από τις ιστοσελίδες www.gsis.gr ή www.taxisnet.gr, να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του «περιουσιολογίου», μέσω της οποίας υποβάλλεται φέτος το Ε9, και να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες, ανάλογα με τις μεταβολές που είχαν στην περιουσιακή τους κατάσταση: Να δηλώσουν κάθε νέο ακίνητο που απέκτησαν το 2013, είτε με αγορά, είτε με κληρονομιά, είτε με δωρεά, είτε με γονική παροχή. Να διαγράψουν κάθε ακίνητο, το οποίο πώλησαν ή μεταβίβασαν με δωρεά ή γονική παροχή, κατά τη διάρκεια του 2013. Να δηλώσουν κάθε άλλη μεταβολή που επήλθε το 2013 σε επιμέρους πληροφοριακά δεδομένα ήδη δηλωθέντων ακινήτων (στα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών, στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος κ.λπ.).

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του 2013, δεν είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους δεν πρέπει να υποβάλουν φέτος Ε9;

Οχι, εκτός εάν κατά την 1η/1/2014 είχαν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) σε αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή σε ακίνητα που δηλώνονται στον πίνακα 2 του εντύπου τα οποία δεν τα είχαν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στο Ε9. Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις γης θα πρέπει να δηλωθούν φέτος καθώς υπάγονται στον ΕΝΦΙΑ.

Πώς υποβάλλεται φέτος το Ε9;

Το Ε9 πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TΑΧΙSnet.

Τι γίνεται σε περίπτωση διάστασης της έγγαμης σχέσης ή διαζυγίου;

Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου πρέπει ο σύζυγος να υποβάλει τη σχετική δήλωση μεταβολής στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Από την ημερομηνία κατά την οποία καταχωρίζεται στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. η διακοπή της έγγαμης σχέσης διακόπτεται η δυνατότητα του πρώην ή σε διάσταση συζύγου να χρησιμοποιήσει το δικό του όνομα χρήστη και τον δικό του κωδικό πρόσβασης στο TΑΧΙSnet για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της πρώην ή σε διάσταση συζύγου.

Ο φορολογούμενος που έχει αυθαίρετο κτίσμα το οποίο δεν έχει τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο τι πρέπει να κάνει στο Ε9;

Πρέπει να δηλώσει το αυθαίρετο κτίσμα στο Ε9, σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση και τη χρήση του.

Αν ο φορολογούμενος έχει κλείσει τους ημιυπαίθριους χώρους της κατοικίας του και τους έχει μετατρέψει σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνοντας την επιφάνεια του ακινήτου, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε «τακτοποίηση» των αυθαίρετων αυτών παρεμβάσεων, τι πρέπει να κάνει στο Ε9;

Πρέπει να δηλώσει την κατοικία του στην πραγματική της κατάσταση. Πρέπει δηλαδή να προσθέσει τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας των «κλεισμένων» ημιυπαίθριων χώρων στα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων του κτίσματος και να δηλώσει το άθροισμα ως συνολική επιφάνεια κύριων χώρων.

Στο Ε9 ποιας χρονιάς πρέπει να δηλώνονται τα αυθαίρετα και οι «κλεισμένοι» ημιυπαίθριοι χώροι που δεν έχουν τακτοποιηθεί;

Στο Ε9 του επόμενου έτους, από αυτό στο οποίο αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η αναγραφή στο Ε9 των κτισμάτων που έχουν υπαχθεί στο νόμο 3843/2010;

Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε την ψιλή κυριότητα και απέκτησε το 2013 την πλήρη κυριότητα ή είχε πλήρη την κυριότητα και το 2013 έμεινε με την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία). Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και το 2013 απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου). Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και το 2013 αποπερατώθηκε).

Πώς και πότε πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 οι βοηθητικοί και λοιποί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης και έχουν «τακτοποιηθεί», σύμφωνα με τον νόμο 3843/2010;

Οι λοιποί χώροι που «τακτοποιήθηκαν», σύμφωνα με τον νόμο 3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με την αρχική χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν στην πραγματική τους κατάσταση, ως κύριοι χώροι, εφόσον τα κτίσματα στα οποία βρίσκονται δεν απαιτείται να αναγραφούν στο Ε9 για άλλη αιτία. Στις περιπτώσεις που οι «τακτοποιημένοι» αυτοί χώροι δεν είχαν δηλωθεί ποτέ κατά το παρελθόν στο Ε9, πρέπει να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης στο Ε9 του οικείου έτους.

Τι πρέπει να κάνει όποιος απέκτησε το 2013 ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, στο οποίο υπάρχουν «τακτοποιημένοι» χώροι, σύμφωνα με τον ν. 3843/2010;

Πρέπει να δηλώσει στο Ε9 του 2013 το ακίνητο αυτό στην πραγματική του κατάσταση, δηλαδή να συμπεριλάβει στις επιφάνειες των κύριων χώρων και τις επιφάνειες των «τακτοποιημένων» χώρων.

Πώς δηλώνονται τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011;

Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την τακτοποίησή τους.

Ποιος είναι υπόχρεος υποβολής Ε9 για την ακίνητη περιουσία ανήλικου προστατευόμενου τέκνου;

Υποβάλλεται από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανηλίκου τέκνου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki