Τα τεκμήρια για την κατοικία είναι σίγουρα εξοντωτικά για τους ιδιοκτήτες . Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε σε φοροτεχνικούς για να έχουμε μία γεύση για το τρόπο να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση απο αυτά.
Για παράδειγμα ιδιοκτήτες δύο ακινήτων στην ίδια πόλη, δηλώνουν ως κύρια κατοικία το μικρότερο ακίνητο. Κι αυτό διότι το δεύτερο εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία και έχει έκπτωση 50% στο τεκμήριο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα: ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στην Εκάλη διαθέτει και ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων στο Κερατσίνι. Η μονοκατοικία στην Εκάλη «βγάζει» τεκμήριο 50.000 ευρώ τον χρόνο και το διαμέρισμα 4.000 ευρώ. Αν δηλωθούν τα ακίνητα αντίστροφα (δηλαδή η μονοκατοικία να εμφανιστεί ως δευτερεύουσα κατοικία), το τεκμήριο μπορεί να μειωθεί από τις 54.000 στις 33.000 ευρώ. Υπάρχει και η λύση της "ενοικίασης".
Ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου με υψηλό τεκμήριο μπορεί να δηλώσει ότι το ενοικιάζει σε ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο. Ναι μεν θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος για το ενοίκιο, ωστόσο θα αποφύγει την επιβάρυνση από το τεκμήριο. Παράδειγμα: Διαμέρισμα 250 τετραγωνικών βγάζει τεκμήριο 30.000 ευρώ, το οποίο ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να καλύψει.Αντί λοιπόν να επιβαρυνθεί με το τεκμήριο, δηλώνει ότι ενοικιάζει το συγκεκριμένο διαμέρισμα έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα ή 12.000 ευρώ τον χρόνο. Θα πληρώσει φόρο εισοδήματος για τα 12.000 ευρώ και όχι για τα 30.000 ευρώ, όπως θα συνέβαινε αν φορτωνόταν με το τεκμήριο του συγκεκριμένου διαμερίσματος.
Μία άλλη λύση είναι το πέρασμα σε εταιρία. Δύσκολη και λειτουργικά δαπανηρή. Υπάχει ένα σημαντικά υψηλό φορολογικό κόστος στην αρχική φάση. Απο την άλλη πλευρά αναγνωρίζονται δαπάνες και αυτό περιορίζει το φορολογητέο εισόδημα . Απο την άλλη πλευρά , στα θετικά είναι ότιο απαλλάσσονται από το τεκμήριο αλλά και εξασφαλίζουν και τη μελλοντική μεταβίβαση χωρίς υψηλό κόστος .