Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

15% φόρος σε ακίνητα

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ του ελληνικού κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αναβαθμίσει τα έσοδά του από την άμεση φορολογία στα επίπεδα των άλλων κρατών της ζώνης του ευρώ οδηγεί τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες στο συμπέρασμα ότι η μόνη ασφαλής πηγή εσόδων για την Ελλάδα είναι τα ακίνητα. Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, ενώ σε περίπτωση βίαιης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα απαιτηθεί, όπως τονίζει ο γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Ντελπλά, «να επιβληθεί για πολλά χρόνια και σε όλα τα ιδιωτικά ακίνητα ένας φόρος της τάξεως του 15% της αξίας τους». Η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί στην παρούσα φάση εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι κοινοτικοί παράγοντες έχουν ήδη επεξεργασθεί διάφορα σενάρια αξιοποίησης τα οποία διαπραγματεύονται με την ελληνική πλευρά.

Ενα εξ αυτών είναι η δημιουργία εταιρείας η οποία, έχοντας στο ενεργητικό της ακίνητα του Δημοσίου των οποίων η συνολική αξία θα είναι της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει στην έκδοση ασφαλών ομολογιακών δανείων (με υποθήκη τα ακίνητα) τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους. Ενα άλλο σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας με μεγάλους εξειδικευμένους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, στους οποίους θα ανατεθεί το έργο της πώλησης των κρατικών ακινήτων και οι οποίοι θα προκαταβάλουν «έναντι» ένα σημαντικό τμήμα της αξίας τους. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (που στο σύνολό της εκτιμάται περί τα 300 δισ. ευρώ) βάσει των ανωτέρω σεναρίων ή όποιων άλλων προκύψουν θεωρείται από τις Βρυξέλλες το απαραίτητο πρώτο βήμα για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής βίαιης περικοπής του ελληνικού χρέους. Πρώτο, πλην όμως όχι και επαρκές, αφού, όπως τονίζει στο «Βήμα» ένας άλλος οικονομολόγος προσκείμενος στον Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Ζαν Πιζανί-Φερί, διευθυντής του Ινστιτούτου Βruegel, «θα πρέπει να υπάρξει και μια διεθνής οικονομική κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδας, ανάλογη προς τη λεγόμενη “Πρωτοβουλία της Βιέννης”, που το 2009 απέτρεψε τη- συνεπεία της κρίσης- κατάρρευση των τραπεζικών συστημάτων της Ανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης θα πρέπει να υιοθετηθεί μεταξύ άλλων και η επιμήκυνση των χρόνων απόσβεσης των ελληνικών δανείων» σημειώνει ο Ζαν Πιζανί-Φερί.

Η αποφυγή της βίαιης περικοπής του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί στην παρούσα φάση την ύψιστη προτεραιότητα των κοινοτικών ιθυνόντων. Και αυτό διότι, παρά τις διαφημιστικές «καμπάνιες» ευρωπαϊκών τραπεζών που (όπως η ΒΝΡ και η Dexia) προβάλλουν την απεξάρτησή τους από τα ελληνικά χρεόγραφα, οι τραπεζικοί τομείς χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι στο ελληνικό χρέος. Εντελώς δυσβάσταχτο θα είναι το κόστος αυτό για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει στη διάθεσή του ελληνικά κρατικά ομόλογα της τάξεως των 48 δισ. ευρώ και σε περίπτωση βίαιης αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, της τάξεως του 50%, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει ακόμη και σε «πάγωμα» των καταθέσεων. Ενδεχόμενο το οποίο ανέφερε την Τετάρτη ενώπιον της Ευρωβουλής ο επίτροπος Ολι Ρεν υπενθυμίζοντας παράλληλα τα πελώρια προβλήματα που αντιμετώπισαν χώρες που προχώρησαν στην περικοπή της αξίας των ομολόγων τους, με πρώτη την Αργεντινή. Και όχι μόνο αυτό: «Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα και είναι βέβαιο πως,αν περικόψει την αξία των ομολόγων της,τότε για να την ξαναδανείσουν οι ξένοι επενδυτές θα απαιτήσουν ανάλογες απώλειες και για τους Ελληνες» εξηγεί ο Ζακ Ντελπλά. «Κατά τη γνώμη μου» συνεχίζει «η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση βίαιης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους,θα υποχρεωθεί να επιβάλει έναν φόρο της τάξεως του 15% σε όλα τα ιδιωτικά ακίνητα της Ελλάδας.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, η αξία των ιδιωτικών ακινήτων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1.000 δισ. ευρώ. Ο φόρος αυτός θα αποφέρει μακροπρόθεσμα περί τα 150 δισ.ευρώ,θα ισχύσει για πολλά χρόνια, θα επιβάλλεται σε κάθε πράξη μεταβολής της ιδιοκτησίας των ακινήτων (πωλήσεις, κληρονομιές κτλ.) και τα έσοδά του θα χρησιμοποιηθούν για να αισθανθούν και πάλι οι αγορές ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυα» καταλήγει ο Ζακ Ντελπλά.

ΠΗΓΗ : Το ΒΗΜΑ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki