Αυτόματη αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ανάλογα με τις μεταβολές των αγοραίων τιμών, θα επιτρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στην οποία θα είναι καταχωρισμένες οι αντικειμενικές και αγοραίες τιμές των ακινήτων όλης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει τον Ιούνιο, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Για την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, προωθείται η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων, που θα επιτρέπει στις εφορίες να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τις αντικειμενικές αξίες αλλά και τις αγοραίες τιμές όλων των ακινήτων της χώρας.
Η σχετική εφαρμογή έχει ενταχθεί στο έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων (ΨΥ-ΔΗΠΕΕΚ)» και είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2011. Με την ολοκλήρωσή του, το νέο σύστημα θα επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών, αλλά κυρίως θα παρέχει την ευκολία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η κεντρική μονάδα θα αντλεί στοιχεία με αγοραίες τιμές ακινήτων από όλη την Ελλάδα, που θα προέρχονται από φορείς, ιδιώτες, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κ.α. Συντελεστές βαρύτητας Τις συγκεκριμένες τιμές το σύστημα θα τις επεξεργάζεται με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να εξάγει μια «προτεινόμενη τιμή ζώνης» για κάθε περιοχή. Η όλη διαδικασία θα εμπεριέχει χρήση συντελεστών βαρύτητας με βάση διάφορα κριτήρια. Οι «προτεινόμενες τιμές» θα είναι η βάση για τον καθορισμό των τελικών τιμών ζωνών, τις οποίες θα εισηγείται η υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα δοθεί η δυνατότητα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά δικαιότερο τρόπο, αφού θα παρακολουθούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι μεταβολές στις αγοραίες τιμές των ακινήτων.
Με το σημερινό σύστημα, μια γενική αύξηση των αντικειμενικών τιμών κατά 30% σε μια περιοχή επιβάλλεται επί «δικαίων και αδίκων», αφού σε ορισμένα ακίνητα η αγοραία αξία αυξήθηκε π.χ. 10%, ενώ για κάποια άλλα στην ίδια ζώνη αυξήθηκε 50%. Ομως, όλα τα ακίνητα της ίδιας ζώνης επιβαρύνονται το ίδιο. Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να άρει τις συγκεκριμένες αδικίες και οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα εκδίδονται στο μέλλον να είναι πιο δίκαιες. Επίσης, ευκολότερα θα παρακολουθείται και θα αναπροσαρμόζεται το ελάχιστο κόστος οικοδομών, ενώ ειδικό υποπρόγραμμα θα παρακολουθεί και θα αναλύει τις αγοραίες τιμές των ακινήτων, που μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από το υπουργείο Οικονομικών, όπως για παράδειγμα για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».