Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους  445.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε 55 επιχειρήσεις, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α του νόμου 2251/1994 για την «Προστασία των καταναλωτών», με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Δημήτρη Σπυράκου και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μετά από τη διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών και αυτεπάγγελτους ελέγχους.
Αναλυτικά, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για τις ακόλουθες παραβάσεις:
1) Σε βάρος τεσσάρων εταιρειών εκδόθηκαν έξι  αποφάσεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 90.000 ευρώ για παραβιάσεις των διατάξεων για τις «Συμβάσεις από απόσταση» του άρθρου 4 του νόμου 2251/1994 (βλ. πίνακα Ια). Σε μία από τις περιπτώσεις αυτές διαπιστώθηκε και παραβίαση των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ίδιου νόμου.
2) Σε βάρος μίας εταιρείας εκδόθηκε απόφαση, με την οποία επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ, επειδή δεν παρείχε οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα για ηλεκτρικά προϊόντα που διέθετε προς πώληση (βλ. πίνακα Ιβ).
3) Σε βάρος δεκαπέντε εταιριών εμπορίας και πρατηρίων υγρών καυσίμων επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 142.500 ευρώ για διάθεση στην αγορά μη ασφαλών καυσίμων και τη θέση σε κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών (βλ. πίνακα ΙΙα). Οι έλεγχοι  διενεργήθηκαν από αρμόδια κλιμάκια του Σ.Δ.Ο.Ε., των Δ.ΕΔ.Α.Κ. και των Νομαρχιών όλης της χώρας.
4) Σε βάρος οκτώ εταιρειών επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000 ευρώ για διάθεση στην αγορά παιδικών ενδυμάτων τα οποία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, και ειδικότερα του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 14682:2008 «Ασφάλεια παιδικών ενδυμάτων-Κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στα παιδικά ενδύματα-Προδιαγραφές» (βλ. πίνακα ΙΙβ). Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από αρμόδια κλιμάκια των Νομαρχιών.
5) Σε βάρος μίας εταιρείας εκδόθηκε απόφαση, με την οποία επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 12.000 ευρώ (βλ. πίνακα ΙΙγ), επειδή  δεν συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διάθεση στην αγορά προϊόντος διασκέδασης (μεταλλικού κύλινδρου με πολύχρωμες λωρίδες και κομφετί) (ά. 5 της ΚΥΑ 2810/2004 «Γενική Ασφάλεια Προϊόντων») .
6) Σε βάρος ιδιοκτήτριας καταστήματος ανταλλακτικών μοτοποδηλάτων εκδόθηκε απόφαση, με την οποία επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ, επειδή διέθεσε στην αγορά μη ασφαλή κράνη (βλ. πίνακα ΙΙγ).
7) Σε βάρος τριών (3) εταιρειών επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους  6.000 ευρώ, επειδή διέθεσαν στην αγορά προϊόντος μεταμφίεσης (μάσκα τρόμου με αντλία κόκκινου υγρού),  κατά παράβαση της Υ.Α. Ζ3-362/28.02.2003. 
8) Σε βάρος είκοσι δύο κέντρων αισθητικής και ινστιτούτων αδυνατίσματος (βλ. πίνακα ΙΙΙ) εκδόθηκαν είκοσι πέντε αποφάσεις, με τις οποίες καταλογίστηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 142.500 ευρώ  για παραβίαση των διατάξεων της Υ.Α. Ζ1-1262/2007 που ρυθμίζουν τον τύπο και τις συμβάσεις που συνάπτουν οι καταναλωτές με μονάδες αδυνατίσματος και γυμναστήρια  (μη επιστροφή προκαταβληθέντος τιμήματος σε υπαναχωρήσεις, αδιαφανείς συμβάσεις κ.α.).
«Οι παραπάνω αποφάσεις  επιβολής προστίμων, που έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων  πρόσφατων αποφάσεων, επιβεβαιώνουν τον σταθερή και αδιάλειπτο προσανατολισμό της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στην ουσιαστική άσκηση της εποπτείας της αγοράς για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki